NAC schiet weinig op met gelijkspel

BREDA, 25 APRIL. NAC is er niet in geslaagd de vijfde plaats van Vitesse over te nemen.

In de directe confrontatie voor Europees voetbal hielden beide clubs elkaar zaterdag in Breda in evenwicht, 2-2. Het opportunistische spel van de thuisclub leverde talloze kansen op. Alleen Van Burik was in het eerste half uur doeltreffend. Hij scoorde op aangeven van Van Hooijdonk. In de blessuretijd van de eerste helft kwam Vitesse tegen de verhouding in op 1-1. Doelman Karelse kreeg een schot van Helder niet onder controle, Cocu profiteerde: 1-1. Na rust bracht Van Hooijdonk NAC wederom op voorsprong. De plaatselijke topscorer trof doel met een geplaatste vrije trap. Een paar minuten later scoorde Simons 2-2.

In de Limburgse derby waren Roda JC en VVV zaterdagavond lief voor elkaar. Door een 2-2 gelijkspel schoven de Venloërs een punt verder weg van de degradatie-zone. De ploeg uit Kerkrade hield de kansen op Europees voetbal in eigen hand. VVV'er Van Leenders zette de thuisclub met een fraaie kopbal op voorsprong. Door een blunder van de Venlose middenvelder Derix kon Van Galen de gelijkmaker scoren. Hanssen leek zijn vroegere ploeg met een haarscherpe schuiver naar een nederlaag te schieten, 2-1. Luypers maakte acht minuten voor tijd Roda's gelijkmaker.

FC Groningen heeft de kans om de eventuele nacompetitie te ontlopen weer in eigen hand. Door een 3-2 thuiszege tegen MVV zijn de directe concurrenten FC Utrecht en VVV binnen bereik gekomen. MVV opende de score door een eigen goal van Faber. Vlak voor rust maakte MVV-doelman Van Grinsven een blunder na een hoekschop van Reiziger. Ter Avest maakte gelijk. Van Grinsven was ook kansloos op een inzet van Huizingh, maar Van As stopte de bal vóór de doellijn. Het tweede doelpunt van FC Groningen was een cadeautje van scheidsrechter Uilenberg. Invaller Roossien rende op volle snelheid tegen Van As op, de arbiter gaf een strafschop. Wilson scoorde simpel: 2-1. Ter Avest schoot raak: 3-1. In de slotfase scoorde Scheepers nog tegen.

FC Utrecht vreest met grote vrezen. De club van trainer Leo van Veen verloor met 1-0 bij FC Twente en heeft nu twee verliespunten meer dan Groningen. Twente-verdediger Hoogma maakte vlak voor tijd de enige goal. Arbiter Luinge gaf zes spelers een gele kaart en stuurde Van Veen naar de tribune.

Willem II won met 2-1 bij Heerenveen, dat door de nieuwe nederlaag nog steeds in degradatienood verkeert. Van Gastel en Meijs zetten de Tilburgers op een 2-0 voorsprong. Tammer scoorde vlak voor tijd nog tegen. Arbiter Schaap gaf Willem II-spits Sylla vlak voor rust een rode kaart, nadat de Guinese international de juist in het veld gekomen Heerenvener Verbeek een elleboogstoot had gegeven.

De zegereeks van Volendam duurt onverminderd voort. De club van trainer Rijsbergen won nu met 2-1 van Sparta. Uit de laatste dertien wedsrijden haalde Volendam 21 punten. Vukov en Kromheer scoorden voor de thuisclub. De tweede helft was nauwelijks begonnen of scheidsrechter Wegereef liet de ploegen naar de kleedkamers terugkeren wegens een onweersbui. Deze tweede pauze duurde ook een kwartier. Pas in de slotfase scoorde Van der Laan met een kopbal tegen, 2-1.