Kritiek op Clintons beleid van overleden Nixon in nieuw boek

WASHINGTON, 26 APRIL. Richard Nixon, de afgelopen zaterdag overleden oud-president van de Verenigde Staten, levert in zijn laatste boek dat in mei verschijnt, felle kritiek op het binnenlandse en buitenlandse beleid van president Clinton. De uittreksels van 'Beyond Peace' zijn vandaag in het Amerikaanse weekblad Time verschenen.

“We kunnen geen vrede hebben in een wereld die in oorlog is en we kunnen geen gezonde economie hebben in een zieke wereldeconomie”, schreef Nixon. “We kunnen niet op elke noodoproep reageren als een internationaal alarmnummer maar we moeten reageren op de oproepen die ons nationale belang in de wereld raken.” Hij had ook kritiek op Clintons langdurige afzijdigheid van de crisis in Bosnië, omdat hij vreest dat die crisis een conflict tussen moslims en de Westerse wereld zal uitlokken.

Van Rusland voorspelde hij dat het weer sterk zal worden. “De gevaarlijkste fout die we kunnen maken is het negeren van onze verschillen of om ze te verdrinken in champagne of wodka-toasts in feel-good-topconferenties.” Ook vond hij het verkeerd dat Amerika aan het economisch steeds sterkere China de les leest over de mensenrechten. Clintons plan tot hervorming van de ziektekostenverzekering noemde Nixon een mislukking.

Alle voormalige presidenten en president Clinton zullen woensdag bij Nixons begrafenis in het Zuidcalifornische Yorba Linda aanwezig zijn. Clinton, de Republikeinse oppositieleider senator Robert Dole, voormalig minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger en de Californische gouverneur Pete Wilson zullen lofredes over Nixon afsteken. De evangelist Billy Graham zal de dienst leiden.

Het dagblad The Washington Post dat door zijn verslaggeving over het Watergate-schandaal Nixon ten val heeft gebracht, zag in zijn commentaar op zaterdag Nixons loopbaan in “een wijdser perspectief”. De krant bekritiseerde zijn vervolging van andersdenkenden en zijn scheppen van verdeeldheid tussen de rassen maar complimenteerde zijn politieke “lef” in binnenlands en buitenlands beleid. “Sommige beleidsstappen zien er nu zelfs beter uit in het licht van de latere rechtse reactie en linkse bangigheid in de regering”, aldus The Washington Post.