Kleinschaligheid verbroedert RKC in de degradatiestrijd

WAALWIJK, 25 APRIL. Sportpark Olympia is de grauwsluier van de eredivisie. Een piepkleine tribune die het predikaat stadion niet verdient. Een nauwelijks te bespelen grasmat gaat door voor groene zoden. Acht veredelde lichtmasten omzomen het speelterrein van RKC. De voormalige amateurclub die sinds 1987 in de eredivisie uitkomt en maar niet wil degraderen. Na de 3-0 zege op Cambuur Leeuwarden lijkt de Waalwijkse club voorbestemd om de nacompetitie te spelen.

Gemiddeld 2.500 trouwe supporters trotseren om de twee weken de dorpse triestheid. Het degradatieduel tegen Cambuur trok meer dan twee keer zoveel publiek. Bijna duizend Friese supporters steunden Cambuur, maar waren in de minderheid gisteren. De spelers van RKC hadden afgelopen week gratis kaarten verstrekt aan alle Waalwijkse scholieren. De twaalfde man ondersteunde de elf spelers die de tegenstander kansloos lieten. Voor Cambuur rest alleen de hoop op een klein wondertje, gaf trainer Korbach na afloop toe.

Korbach is een oude vriend van RKC-trainer Bert Jacobs. Voor het beladen duel stonden beide trainers met elkaar te praten. Gehuld in een identiek colbert, de handen losjes in de wijde pantalon. Overeenkomsten genoeg. Korbach en Jacobs werden kort na elkaar door hun nieuwe club ingelijfd om dreigende degradatie af te wenden. Korbach met hart en ziel, Jacobs op een zakelijke basis. Hij baalt van het amateuristische beleid bij RKC. Sommige bestuurders zouden liever aan de bar staan dan dat ze een bepaald beleid uitdokteren. Jacobs zegt nog niet te weten of hij volgend seizoen ook in Waalwijk werkzaam is. “Ik heb geen zin om daar nu al op voort te borduren.”

Zes jaar lang was de voormalige amateurclub goed voor een plaats in de middenmoot van de eredivisie. Doelman Teeuwen, libero Brands, zwoeger Hoekstra en goaltjesdief Decheiver negeerden de troosteloze omgeving en sprokkelden heel wat puntjes bij elkaar. Zelfs een heuse zwart-geldaffaire bracht de spelers niet uit balans. Tot het spelersduo Hoekstra-Decheiver zwaar geblesseerd raakte en de succesvolle Leo van Veen afgelopen jaar naar Utrecht vertrok. Onder de nieuwe trainer Hans Verèl maakte de jarenlange middelmaat plaats voor een negatieve reeks, die pas na de tussentijdse komst van Jacobs een halt werd toegeroepen. Met nog drie duels te spelen heeft RKC definitief afstand gedaan van de laatste plaats.

Jacobs bleek het wondermiddel. De trainer die vorig seizoen werd weggestuurd bij het Spaanse Gijon, probeerde orde te scheppen in de heersende chaos. Talent genoeg, maar de spelers wisten niet waar en hoe ze moesten spelen. Jacobs liet de herstelde Decheiver vrede sluiten met Boogers. Tegen Cambuur bleek Boogers van grote waarde. De notoire lastpost maakte twee fraaie goals, nadat Brands RKC aan de leiding had gebracht. Aan het eerste doelpunt ging een mogelijke handsbal van Werdekker vooraf. Het geluk was met de beste in Waalwijk. De supporters konden hun lol niet op, zeker niet toen grensrechter Van Dijk werd gebeten door een te los aangelijnde politiehond. Ze schreeuwden hun club naar voren. “Pak 'm terug Marco. Jammer Paul. Mooie actie van Harries.” Kleinschaligheid verbroedert.

De mooiste voornaam klinkt allesbehalve Brabants. Giovanni van Bronckhorst is afkomstig van Feyenoord, waar de 19-jarige linkshalf in het tweede speelde. Jacobs onderkende zijn kwaliteiten, Van Bronckhorst werd huurling bij RKC. Tegen Cambuur was de Jong Oranje-speler de beste man van het veld. Een klein pronkstukje, jonglerend op een knollentuin. Twee keer speelde hij zijn directe tegenstander uit, gevolgd door een pass op maat. Boogers scoorde en kreeg vlak voor tijd een publiekswissel. Zijn aangever Van Bronckhorst moest de hele wedstrijd uitspelen.

Jacobs is trots op zijn nieuwste aanwinst. Eindelijk heeft hij “de veldbezetting op orde. Ze blijken toch wel een beetje te kunnen voetballen.”. De winnende trainer was tevreden over het vertoonde spel, in tegenstelling tot zijn zichtbaar teleurgestelde collega. “Wij hadden op deze manier tot kerstmis kunnen voetballen”, verklaarde Korbach. Het charisma van de ijdele trainer werd op de proef gesteld bij Cambuur. De Friezen vielen op met onbesuisde acties. Zo lomp, zo weinig atletisch. Met spits Jack de Gier als onbetwiste uitblinker. Een aartsrommelaar die het aan de stok kreeg met alles wat bewoog. Het geknoei van De Gier kreeg navolging. Zelfs de technisch vaardige Mrkela ging ten onder in de degradatiestrijd, die meer spanning dan kwaliteit liet zien.

Jacobs zei niet te weten wat degradatievoetbal werkelijk inhoudt. Moet je dan juist rustig spelen of gooi je de beuk erin? Hij bleef het antwoord schuldig en wilde nog niet denken aan de nacompetitie. De nummers 16 en 17 strijden met de vier periodekampioenen van de eerste divisie om twee plaatsen in de eredivisie. RKC is wellicht te sterk voor clubs als Heracles en NEC. Sportpark Olympia blijft dan het strijdtoneel voor confrontaties met Ajax en Feyenoord. De RKC'ers zijn zo slecht nog niet. Ze verdienen alleen een beter speelterrein.

    • Jaap Bloembergen