Kiezersmarkt met rangorde

De zonnige zaterdag was uitermate goed geschikt om politiek Nederland te belichten. De Tweede Kamer zette de deuren van het Binnenhof open voor een kiezersmarkt waarop kiezers door de verschillende partijen werden geinformeerd en geamuseerd. De kleine christelijke partijen hadden op de begaande grond de beste zaaltjes, terwijl de grote drie (VVD, CDA en PvdA) op de eerste etage zaten en de nog buiten-parlementaire partijen buiten onder de parasol waren gehuisvest, buiten de deur. Rangorde moest er zijn op de kiezersmarkt.

De partijculturen werden zo gecomprimeerd op de vierkante meter. Vlak bij de kraam van de Centrumpartij '86 waar enkele getatoeëerde en stevig uitziende partijleden de buitelanders aanwezen als oorzaak van alle problemen stond de Natuurwetpartij die in mediteren alle heil zag en het Algemeen Ouderenverbond dat de macht van de grijze kiezers mobiliseert. Ook binnen het glazige gebouw van de Kamer was erg veel couleur locale. RPF en SGP gaven folders aan kiezersterwijl keurige GPV-meisjes snoepjes uitdeelden en D66 de kans greep om een voorstel voor het geliefde referendum aan Kamervoorzitter Wim Deetman aan te bieden.

De grote drie hadden ook hun eigen programma's. De VVD viel op door daverende disco-muziek van de groep Instant Replay die de liberale talk-show opfleurt; de liberalen houden van dansen. Het CDA bleef ingetogen met een beschaafd strijkje als intermezzo tussen redes van Kamerleden over vreemdelingenbeleid, ouderenbeleid en de identiteit.

De PvdA maakte een 'reis om de wereld'. Onder leiding van Kamerlid Maarten van Traa achter een spreekgestoelte van koffers reizen de PvdA-politici vanuit Den Haag naar Mostar (Relus ter Beek), Sint Petersburg (Wim Kok), Peking (Thijs Wöltgens), Dallas (Sicco Mansholt), Rio (Hans Alders), Maputo (Jan Pronk), weer naar Den Haag. Een programma voor de reislustigen maar voor menig kiezer toch té ver van huis. “Wanneer gaat het over Nederland”, vroegen velen zich af. En toen Van Traa de dag afsloot in vele talen, stuitte hij op een kiezer die een camping bij Barneveld lijkt te prefereren: “Ken je niet gewoon Nederlands praten!”. (DJE)

    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink