JADESOEP

Wie zijn hart nog niet verpand heeft aan tofu, kan zich misschien door deze delicate soep op andere ideeën laten brengen. Als je dagelijks verse tofu kunt kopen, ben je een bevoorrecht mens dat zich makkelijker kan laten bekoren door de zachte smaak en delicate textuur van dit zeer eiwitrijke verse sojaprodukt. Het is net als met mozzarella, hoe verser de tofu hoe lekkerder. Als voorbehandeling moet de in stukken gesneden tofu altijd geblancheerd worden of enkele malen overgoten met heet water teneinde de rauwe bonensmaak te verwijderen. Chinezen noemen deze soep heel toepasselijk 'witte en groene jadesoep'.

Voor 2 personen:

200 gram tofu

100-125 gram grofbladige spinazie (wilde spinazie)

5 deciliter zelfgemaakte kippebouillon (zie Recept van 21.4.94)

sesamolie (of walnotenolie)

zout

Snijd het stuk tofu in plakken van 1 centimeter dik en vervolgens in kwarten. Doe de stukjes tofu in een vergiet, schenk er 1 liter kokend water over en laat de tofu uitlekken. Was de spinazie, droog de groente goed en snijd blad en stelen in grove stukken. Breng kippebouillon en tofu tegen de kook aan en pocheer de tofu 5 minuten in de hete bouillon. Verhit in een ruime bakpan (of wok) 3 theelepels sesamolie en roerbak hierin op een hoog vuur de spinazie 1 minuut, of tot de groente enigszins geslonken is. Verdeel de spinazie direct over twee extra grote Chinese kommen (of diepe borden) en strooi een snufje zout over de groente. Lepel de hete kippebouillon en de stukjes tofu over de spinazie en druppel naar smaak nog een heel klein beetje sesamolie in de soep. Chinezen plukken de bouillon eerst leeg met chopsticks en zetten vervolgens de kom aan de mond. Het drinken van bouillon uit een grote kom is misschien niet zo elegant maar wel heel zinnig - en daarmee bedoel ik dat het gewoon veel lekkerder is.