Hole

Hole. Live Through This (efa 04935-2)

Courtney Love verdient om meer redenen bekendheid dan alleen als de 'boze' weduwe van Kurt Cobain, of de moeder van Frances Bean. Courtney Love heeft ook nog een leven als zangeres/gitariste van de groep Hole, die onlangs een tweede cd uitbracht. Door de dood van Cobain zijn Love's promotie-activiteiten voor Live Through This en de tournee van Hole voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Live Through This is indrukwekkend. Was Hole's debuut-cd Pretty On The Inside (1991) nog eenvormig door het voortdurend gegrauw van Love, ze heeft nu een meer afgewogen docering in haar uitbarstingen. Hole (bestaand uit drie vrouwen en één man) past in de opkomst van 'boze vrouwen'-groepen als L7 en Babes in Toyland. Ook zij grommen en grauwen, en schoppen tegen de verwachtingen die men van 'meisjes' heeft.

Op Live Through This verlokt Hole de luisteraar met een verraderlijk vriendelijk intro en couplet, zoals in de nieuwe single 'Miss World', en slaat dan toe met een refrein dat aankomt als een hamerslag. Love heeft een krachtige, niet al te fijnzinnige stem en een ballade krijgt bij haar net zoveel vocaal geweld als een punkrock-nummer.

De muzikale begeleiding blijft niet achter in lawaaiierigheid. Vol-klinkende gitaarstormen en drumroffels omspelen Love's geschreeuwde uitingen. Een beetje kwelen wil ze soms nog wel, maar echt 'mooi' zingen doet Love nergens. Toch hebben de nummers zo'n geraffineerd melodische opbouw dat botheid voorkomen wordt en ze, behalve energiek, ook nog poëtisch kunnen klinken.

    • Hester Carvalho