Geschorste voorzitter spreekt van persoonlijke 'vendetta'; Tapie belooft bond problemen

PARIJS, 25 APRIL. Bernard Tapie heeft het Franse betaald voetbal de oorlog aangezegd. Nadat hem tot nader order het recht is ontzegd enige functie in de voetbalwereld uit te oefenen, en zijn club Olympique Marseille wegens corruptie naar de tweede divisie wordt gedegradeerd, publiceert de krant Le Figaro vandaag cijfers waaruit blijkt dat OM jarenlang links en rechts zwart heeft betaald en een tekort van 50 miljoen gulden in plaats van royale winsten heeft geaccumuleerd.

De straf heeft lang op zich gewacht en is onverwacht hard uitgepakt. Het supporterslegioen van de club reageerde zaterdag geschokt, maar een demonstratie van fans trok gisteren in Marseille slechts 200 man. Bijna een jaar na de wedstrijd tussen OM en Valenciennes, die door de club van Tapie met geld 'gekocht' zou zijn, heeft de Franse voetbalbond een dramatisch vonnis geveld over de club die de trots is van de Zuidfranse havenstad Marseille.

Voor Tapie is het harde strafpakket extra pijnlijk in het licht van zijn ambities in de politiek. In juni is hij lijsttrekker van de linkse radicalen bij de Europese verkiezingen. Hij hoopt burgemeester van Marseille te worden. Gezien zijn populariteit bij een flink percentage van de minder bevoorrechte kiezers wordt Tapie steeds vaker als links alternatief voor het presidentschap van Frankrijk genoemd.

De voetbalautoriteiten hebben lang gewacht met een uitspraak in de affaire OM-Valenciennes. In de herfst blokkeerde de wereldvoetbalbond (FIFA) OM's deelname aan internationaal bekervoetbal, hoewel geen enkele instantie de stroom geruchten rond omkoping ook bewezen had geacht. De Europese voetbalunie (UEFA) vond de Franse bond toen duidelijk laks.

De Franse autoriteiten hebben tot nu gewacht op het justitieel onderzoek. Een rechterlijk vonnis zou maatregelen in de sportsfeer vergemakkelijkt hebben. Van een snelle rechtsgang is voorlopig geen sprake. Tegen een aantal spelers en een ex-directeur van OM lopen onderzoeken in verband met de omkoping. Er zijn ook aanwijzingen dat Tapie heeft geprobeerd tegen betaling of andere toezeggingen getuigenissen in die zaak gunstiger te laten uitpakken.

In vraaggesprekken liet Tapie zich dit weekeinde bijzonder scherp uit. De bond zou een “misdrijf met voorbedachte rade” tegen hem hebben gepleegd. Hij verwijt de voorzitter van de sectie betaald voetbal, Noel Le Graet, al drie jaar een persoonlijke vendetta tegen hem te voeren die niets met voetbal te maken heeft. “Als hij dacht dat hij van een probleem verlost was, zal hij bedrogen uitkomen. Zijn problemen beginnen pas. Ik zal hem persoonlijk bestrijden, los van zijn functies.”

    • Marc Chavannes