... en krijgt drie ongewilde zoenen

De christendemocratische jongeren lieten afgelopen zaterdag zien hoe je overtuigend kunt aantonen dat er niets loos is tussen Lubbers en Brinkman.

Op een juich-bijeenkomst in het Apeldoornse Orpheus-theater toonde het CDA zich van zijn swingende kant. Ten overstaan van een paar honderd uitbundige CDA-kids trad een schoolorkest op vol saxofoon spelende meiden, er was een rap gesprek met minister-president Lubbers, met de gesneefde voorzitter Van Velzen en met de lijsttrekker Brinkman. Het programma werd aan elkaar gepraat door waarnemend-voorzitter T. Lodders. Deze partij-functionaris blonk tijdens eerdere partijmanifestaties in Assen of Breda onder meer uit door haar strenge voordracht van bijbelsteksten. In Apeldoorn zat zij midden op het podium, hoog op een barkruk, haar benen goed zichtbaar door een diepe split, met een sigaret losjes tussen de vingers en een glas whisky in de andere hand. Een eigentijdse Marlène Dietrich. Als eerste echte catch-all-partij van Nederland vertoont het CDA kameleontische trekken door van kleur te verschieten naar gelang het publiek van de dag. De partij is bijbelvast op de Betuwe, kritisch in Kerkrade en jolig voor jongeren.

In Apeldoorn trad zelfs een imitatie-Lubbers op die trefzeker de retoriek van de oude leider ontmaskerde. De jonge Lubbers stak de draak met de splijtende leiderschapstwist tussen Brinkman en de echte Lubbers. Kranten hadden beschreven dat een verzoeningsact vorige week in Breda wat stijfjes verliep. Daarom riep de imitatie-Lubbers Brinkman nogmaals op het podium om te laten zien dat zij “elkaar stevig vasthouden”. Voor hij het wist had de tegenstribbelende lijsttrekker drie stevige zoenen te pakken. De zaal genoot. De echte Lubbers zag af van zijn geplande 'afscheidsrede van het CDJA'. (FV)

    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink