Druk leger Jemen op ontvoerders

SANA'A, 25 APRIL. Een Jemenitische legereenheid met 20 tanks heeft het gebied omsingeld waar drie Nederlanders, TNO-medewerkers, sinds bijna een maand in gijzeling worden gehouden door een Jemenitische stam.

De Nederlandse ambassade in Sana'a heeft de autoriteiten opgeroepen geen geweld te gebruiken tegen de ontvoerders van de Jahm-stam. Naar in welingelichte kringen in Jemen verluidt vreest de ambassade dat het leven van de Nederlanders in gevaar wordt gebracht als het leger probeert met geweld een einde aan de ontvoering te maken. Volgens een Jemenitische zegsman is het legeroptreden slechts bedoeld als pressiemiddel.

Stammen in het noorden van Jemen ontvoeren geregeld buitenlanders om concessies af te dwingen van de regering en van buitenlandse ondernemingen. De Jahm-stam eist een vergoeding van oliemaatschappijen die haar land gebruiken. Bemiddeling door stamoudsten heeft geen resultaat opgeleverd. (Reuter, AFP)