Brinkman mijdt KRO-programma

“Is hij dan in het land?” KRO-voorzitter Gerrit Braks reageerde vanochtend verbaasd op het bericht dat zijn vroegere woordvoerder op het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij Cees Gravendaal bemiddelt tussen de KRO en CDA-lijsttrekker Elco Brinkman.

Gravendaal is landbouw-attaché in de Thaise hoofdstad Bangkok. De CDA-voorman heeft laten weten dat hij komende zondag niet in de verkiezingsuitzending van Brandpunt met presentator Fons de Poel wil spreken. “Brinkman volhardt in zijn standpunt”, zo heet het bij de KRO. De Poel is tevens eindredacteur van het KRO-programma Reporter dat eerder deze maand het omstreden commissariaat van de CDA-lijsttrekker bij het bedrijf Arscop bv. aan de kaak stelde. Brinkman zou “onvoldoende beoordelingsvermogen” hebben, zo oordeelden de programmamakers.

Brinkman, nog steeds hevig gepikeerd, wil uit weerwraak niet in Brandpunt zijn zegje doen. Voor hem traden D66-leider Van Mierlo, VVD-leider Bolkestein op en gisteren was de beurt aan PvdA-voorman Wim Kok. Deze maakte al wat toespelingen op de perikelen tussen KRO en CDA. “Is dit ook voor Elco bedoeld”, zo vroeg hij na het muzikale optreden van drie aanvallige zangeressen. De Poel hield zich op de vlakte en zei dat de KRO volgende week een uitzending over het CDA heeft.

Gravendaal zou volgens de NCRV-radio Brinkman proberen over te halen om toch in Brandpunt te verschijnen. Een uitzending zonder de CDA-leider - dat heeft Reporter laten zien - is altijd negatiever dan met hem. “Wij weten van niks over een bemiddelingspoging”, zegt de KRO. Een compromis zou kunnen zijn dat de KRO Brinkman laat ondervragen door een medewerker die niets te maken heeft met Reporter. Maar dan zou de omroep 'Anchorman' De Poel laten vallen. “Wij hopen dat het doorgaat, mét Brinkman en De Poel”, zegt de KRO. (DJE)

    • Frank Vermeulen
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink