Bosnische Serviërs weg uit Gorazde, geen luchtaanvallen

SARAJEVO, 25 APRIL. De Bosnische Serviërs hebben, zij het met enkele uren vertraging, voldaan aan de voorwaarden van het ultimatum van de NAVO en zich drie kilometer van het centrum van de moslim-enclave Gorazde teruggetrokken. De evacuatie van gewonden is op gang gekomen.

Vóór woensdag moeten de Bosnische Serviërs hun zware wapens tot op twintig kilometer van de stad hebben teruggetrokken. Een eenheid van 200 Oekraïense en Noorse VN-militairen, die moet toezien op de naleving van het bestand arriveerde zaterdagavond laat in Gorazde. Vanmorgen arriveerde nog een eenheid van 247 man, Russen, Britten en Egyptenaren, die ook langs de scheidslijnen gelegerd worden. Binnen enkele dagen zullen ondersteunende eenheden aan het contingent worden toegevoegd.

De Bosnische Serviërs zijn bezig “zich geheel te conformeren” aan de voorwaarden van het vrijdag door de NAVO gestelde ultimatum en aan het akkoord dat in Belgrado werd getekend met de speciale VN-gezant Yasushi Akashi, aldus generaal Michael Rose, opperbevelhebber van de VN-macht in Bosnië, gisteravond. Volgens de gegevens die zijn verkregen door luchtverkenningen is het duidelijk dat de Bosnische Serviërs hun materieel hebben teruggetrokken, zei de generaal. Geheel gerust op de situatie toonde hij zich nog niet: “Ik weet niet of we ze wel helemaal kunnen vertrouwen na alles wat er is gebeurd. Wij volgen hun activiteiten uiterst nauwgezet, zowel op de grond als vanuit de lucht.”

De vertrekkende Servische eenheden hebben vele huizen in brand gestoken bij hun aftocht uit Gorazde en een waterzuiveringsinstallatie verwoest, zo liet Yasushi Akashi weten.

De VN-gezant waarschuwde de Bosnische Serviërs, dat ze opnieuw het gevaar lopen van luchtbombardementen als ze hun zware wapens niet voor woensdag tot op twintig kilomter van de stad hebben weggehaald. “Er zal op dit punt niet veel flexibiliteit zijn. Ik verwacht dat de Servische politieke en militaire leiders hun afspraken zullen nakomen”, aldus de VN-gezant.

De Amerikaanse regering zei, bij monde van minister van buitenlandse zaken Christopher bemoedigd te zijn door de berichten over de Servische aftocht. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Madeleine Albright, toonde zich verheugd dat het ultimatum had gewerkt. “De coördinatie tussen de NAVO en de VN heeft goed gewerkt”, aldus Albright.

Ze zei echter nog navraag bij de secretaris-generaal van de VN te willen doen in verband met verwarring over luchtaanvallen door de NAVO, kort na het verstrijken van het weekendultimatum. Achter de schermen liepen het afgelopen weekeinde de spanningen tussen de VN en de NAVO hoog op.

Pag.5: Hulpkonvooi naar enclave

Een konvooi van veertig vracht wagens van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) met 89 ton voedsel en medicijnen is gisteravond Gorazde binnengetrokken, zo meldde de woordvoerder van het Hoge Commissariaat in Sarajevo. Een tweede konvooi van tien vrachtwagens met nog eens honderd ton voedsel is vanmorgen op weg gegaan van Sarajevo naar Gorazde.

In de loop van zondag zijn meer dan tachtig gewonden uit Gorazde naar een ziekenhuis in Sarajevo geëvacueeerd. Een eerste groep van van twintig personen, onder wie drie kinderen, werd gistermiddag met drie Franse en drie Britse helikopters overgebracht. Vanmorgen zijn de transporten voorgezet. Volgens de UNHCR zijn de afgelopen drie weken door de Servische beschietingen in Gorazde meer dan zevenhonderd doden en ruim tweeduizend gewonden gevallen. In de stad verblijven momenteel 65.000 moslims van wie een groot deel eerder elders al de wijk had genomen voor de Serviërs. De VN zijn van plan de komende dagen nog ongeveer zeshonderd gewonden uit de stad te evacueren. Een deel van de patiënten zal worden overgebracht naar ziekenhuizen in Italië, Finland en Denemarken.

De ministers van buitenlandse zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voeren vandaag in Londen overleg over de situatie in Bosnië. Ook de Russische gezant voor Bosnië, Vitali Tsjoerkin, is in de Britse hoofdstad gearrriveerd. (AFP, AP, Reuter)