Boekenweekgeschenk van L. de Winter

DEN HAAG, 25 APRIL. Leon de Winter schrijft het Boekenweekgeschenk 1995. Hij heeft de uitnodiging daartoe van de stichting CPNB, de organisator van de jaarlijkse Boekenweek, aanvaard. De Boekenweek 1995, van 15 tot en met 25 maart heeft als motto 'De vijftigste mei', en sluit aan bij de herdenking en viering van het einde van de Tweede Wereldoorlog, vijftig jaar geleden. In de zestigste Boekenweek komen aan de orde de invloed van de oorlog op de literatuur, het doorgeven van de geschiedenis en de manier waarop naoorlogse schrijvers de oorlog verwoorden.

Leon de Winter (1954) debuteerde in 1976 met de bundel Over de leegte in de wereld. Bekende boeken van hem zijn Zoeken naar Eileen W., Hoffman's Honger, SuperTex en De ruimte van Sokolov. Diverse titels zijn verfilmd. In 1979 ontving De Winter de Reina Prinsen Geerligsprijs.

Het boekenweekgeschenk van 1994, Transit, werd geschreven door Hella S. Haasse en verspreid in een oplage van 564.000 exemplaren. In de jaren daarvoor behoorden onder anderen Cees Nooteboom, A.F.Th. van der Heijden en Willem Frederik Hermans tot de schrijvers van het geschenk. De Winter zei het 'een hele eer' te vinden te worden opgenomen in dit rijtje schrijvers.