Bod op Berghuizer Papier lijkt mislukt

Het openbaar bod dat eerder deze maand door Enso Gutzeit is uitgebracht op de resterende aandelen van Berghuizer Papier dreigt te mislukken door tegenstand van enkele institutionele beleggers.

Enso Gutzeit, het Finse papierconcern dat reeds voor 56 procent eigenaar is van Berghuizer, biedt 50 gulden voor elk van de 900.000 aandelen die het nog niet bezit. Hoewel het officiële biedingsbericht nog niet is gepubliceerd, blijkt uit de recente koersontwikkeling van het aandeel Berghuizer dat de beurs meer verwacht. Het aandeel trok sinds het bod van de Finnen aan tot omstreeks 53 gulden en handhaaft zich op dat niveau. Gebleken is dat elk aanbod tegen die prijs wordt opgenomen. Hoewel Berghuizer vorig jaar een verlies boekte van bijna 15 miljoen gulden en dit jaar wordt geconfronteerd met een negatief resultaat, verwacht de beurs beduidend meer dan het huidige bod van 50 gulden. Eind vorig jaar werd een intrinsieke waarde voor het aandeel Berghuizer berekend van 90 gulden. Naast Enso Gutzeit is participatiemaatschappij Alpinvest samen met een aantal verzekeringsmaatschappijen eigenaar van 12,6 procent van de uitstaande aandelen.

Beurshandelaren verwachten een herhaling van de mislukte overname van de resterende aandelen Vereenigde Glas door de Franse grootaandeelhouders BSN. Die bracht begin 1992 een bod uit van 520 gulden dat door de aandeelhouders als te laag werd beoordeeld. Sindsdien noteren deze stukken omstreeks 610 gulden.