Armen

Lenette van Dongen heeft armen. Nou zie je dat natuurlijk wel vaker, iemand met armen, maar bij de meeste mensen springen ze lang niet zo in het oog. Lenette van Dongen heeft van haar armen een specialiteit gemaakt, ze treedt ermee op.

Ze vult een zaal volledig met zichzelf en begint te zingen en als ze klaar is met zingen begint ze te praten. Zowel voor het één als voor het ander heeft ze woorden nodig en die woorden vormt ze met haar armen en o ja, Lenette heeft ook handen en vingers, ze is compleet.

Haar armen maken woorden smal of juist geweldig breed. Er zijn woorden met de hand in haar zij, de hand op haar heup of de hand op haar been, hetzij gebald, hetzij gespreid. Ze plukt haar woorden uit de lucht of hangt ze daar juist weg. Ze haalt haar woorden smachtend naar zich toe of gooit ze driftig van zich af. Ze zaait ermee alsof het zaden zijn of voelt eraan alsof het vruchten zijn. Ze vuurt ze af en wijst ze na. Een enkel woord geeft ze een golfje mee omdat het over water gaat, of over wind of over geur.

Let op Lenette van Dongen, een meid met zulke armen, de gibbon van ons cabaret.

Het zou eigenlijk best een beetje minder kunnen. Er mankeert namelijk niets aan haar stem of haar mimiek. Maar ja, het zijn prachtige armen. Lenette heeft zondermeer de meest monumentale armen sinds het Vrijheidsbeeld.

    • Koos van Zomeren