ARMANDO CALDERON SOL; Nieuwe oude president

MEXICO-STAD, 25 APRIL. Zal Armando Calderón Sol een president zijn “voor alle Salvadoranen”, zoals hij zelf zegt? De stembusuitslag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gisteren in El Salvador geeft aan van wel. Calderón versloeg zijn linkse tegenstander Rubén Zamora met een stemverhouding van 2-1. Niemand kan de 45-jarige advocaat, zakenman en voormalige burgemeester van San Salvador zijn overwinning ontzeggen.

Maar bij velen blijven twijfelen over het verleden van El Salvadors nieuwe president. In 1981 was hij mede-oprichter van de rechtse Nationalistische Republikeinse Alliantie (beter bekend onder de Spaanse afkorting ARENA), samen met de beruchte majoor Roberto d'Aubuisson, die vorig jaar overleed. Van d'Aubuisson staat vrijwel vast dat hij leiding heeft gegeven aan de gevreesde doodseskaders die in de jaren tachtig ontelbare Salvadoranen hebben vermoord. Sommigen, onder wie mensenrechtenactivisten, hebben het vermoeden geuit dat ook Calderón Sol nauw betrokken is geweest bij deze activiteiten, maar harde bewijzen hiervoor ontbreken. Calderón Sol zelf ontkent dergelijke banden te hebben gehad.

Onder de huidige president van El Salvador, Alfredo Cristiani, is de ARENA-partij een gematigder koers gaan varen. Cristiani zelf is een van de architecten van het nu twee jaar oude vredesproces, dat in januari 1992 culmineerde in een onder auspiciën van de Verenigde Naties gesloten wapenstilstand tussen de regering en de guerrillabeweging Farabundo Martí de Liberación Nacional (FMLN).

Calderón Sol heeft in zijn verkiezingscampagne geprobeerd aan te sluiten bij het relatief gunstige imago van Cristiani, die van El Salvador een modern en economisch welvarend land probeert te maken. Dit project zal nu worden voortgezet onder de gisteren gekozen president, die graag over zijn land spreekt als “het Japan van Midden-Amerika”.

Grote veranderingen in de politiek van El Salvador hoeven dus niet te worden verwacht onder de nieuwe president. Hoewel ARENA tijdens de eerste stemronde op 20 maart zijn absolute meerderheid in het parlement kwijtraakte, zal de regering met de steun van de kleine rechtse PCN-partij weinig moeite hebben wetgeving goedgekeurd te krijgen.

Calderón Sol zal worden bijgestaan door Enrique Borgo Bustamante, een 65-jarige zakenman en oud-directeur van de nationale luchtvaartmaatschappij TACA die gisteren werd gekozen als vice-president. Armando Calderón Sol is gehuwd en heeft drie kinderen.