Afrika

Frits Müller maakte in NRC Handelsblad van 15 april een tekening van het Afrikaanse continent.

Midden in die tekening stond er een kruis. Dat betekent dat het Afrikaanse continent afgeschreven is. Een dergelijke afbeelding van Afrika baart mij zorgen, omdat zij een vertekend beeld van dat werelddeel schetst. Ten eerste is het niet juist te stellen dat een continent zomaar afgeschreven kan worden. De loop der geschiedenis heeft die stelling nog niet bewezen. Ten tweede vraag ik mij af au nom de quoi het Afrikaanse continent van de wereldkaart moet verdwijnen? Het Afrikaanse continent maakt momenteel moeilijke tijden door. De economische en de politieke situatie is lamentabel. Op militair gebied maakt het continent geen indruk. Maar dat geldt ook zeker voor West-Europa. De tragedie van Joegoslavia is spreekwoordelijk. Defaitisme is een slechte raadgever. Ondanks de immense problemen van het Afrikaanse continent moeten wij niet versagen. NRC Handelsblad hoort niet aan het fatalisme mee te doen.

    • Mamadou Dramé