Turnster Shannon Miller prolongeert wereldtitel

ROTTERDAM, 23 APRIL. Als eerste turnster in de afgelopen twintig jaar is de 17-jarige Amerikaanse studente Shannon Miller erin geslaagd haar wereldtitel te verdedigen. Loedmilla Toeristsjeva was de laatste geweest, in 1970 en 1974, toen het kampioenschap nog om de vier jaar werd gehouden.

Miller wist in Brisbane tijdens de laatste oefening, de paardsprong, haar zenuwen in bedwang te houden. Ze behaalde een waardering van 9.812 punten en dat was voldoende om de Roemeense Lavinia Milosovici te passeren. De voorsprong van Miller in het eindklassement bedroeg 0.38 punt. De Russin Dina Kosjetkova werd derde.

Enkele weken geleden zag het er nog naar uit dat Miller - 1.45 meter lang en 36 kilo zwaar - het wereldkampioenschap zou moeten missen. Ze kampte met een spierblessure in de buik. Daardoor kon ze met name op brug niet oefenen. Achteraf was ze blij dat ze toch naar Brisbane is afgereisd. “De onzekerheid heeft me ook geholpen hier vrij rustig naar toe te leven. Ik kon niets anders doen dan mijn best en positief blijven denken. Deze titel betekent door alle problemen van de afgelopen maanden meer voor me dan de eerste.” Millers grote doel is nu een gouden medaille op de Olympische Spelen in Atlanta.

Haar land- en leeftijdgenote Dominique Dawes voerde, net als vorig jaar bij het WK in Birmingham, het veld na drie onderdelen aan. Opnieuw slaagde zij er echter niet in de hoofdprijs voor zich op te eisen. Door een zwakke paardoefening, ze raakte bij de landing uit balans, viel Dawes terug naar de vijfde plaats.

De Amerikaanse coach Steve Nunno, dolblij met de winst van Miller, vertelde na afloop dat Dawes al tijdens de training problemen had gehad met haar paardsprong. “En dan lukt het in de wedstrijd meestal ook niet.” Dawes heeft tijdens de toestelfinales nog kans om één of meerdere medailles te winnen.