TEX-MEX RUNDERTAART

Nadat jalapeño chilipepers jarenlang alleen in blikken van circa 3 kilo bij groothandels verkrijgbaar waren, zijn deze heerlijke chilipepers tegenwoordig bij veel grote supermarkten in meer handzame verpakkingen te koop. In Noord-Amerika wordt de graad van vurigheid op het potje aangegeven door een tekening van een thermostaat met variabel peil. Voor dit gerecht mogen de jalapeño chilipepers op een hoog peil staan.

Voor 8 personen:

Deeg

125 gram bloem

40 gram fijngeraspte oude kaas

80 gram koude boter

zout

3 eetlepels koud water

2 theelepels ciderazijn

scheutje Tabascosaus

1 ei, losgeklopt

Vulling

1 eetlepel olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

1 middelgrote jalapeño chilipeper, ontzaad en fijngehakt

750 gram rundergehakt

1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd, in blokjes

2 eetlepels tomatenpuree

2 theelepels gemalen komijn

2 theelepels oregano

2 theelepels basilicum

zout en versgemalen peper

2 1/2 deciliter runderbouillon

2-3 eetlepels bloem

2 tomaten, ontzaad en in blokjes gesneden

2 eetlepels kappertjes, grof gehakt

Maak eerst het deeg. Doe de bloem, kaas, boter en wat zout in een keukenmachine en draai alles tot een kruimelig geheel. Meng het water met de azijn en Tabascosaus. Giet bij draaiende motor geleidelijk net genoeg van dit mengsel bij het bloemmengsel tot er een bal deeg ontstaat. Wikkel het deeg in wat folie en zet circa 1 uur in de koelkast, of tot het stevig genoeg is om uit te rollen.

Maak de vulling. Verhit de olie in een grote koekepan op een middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en chilipeper toe en laat circa 5 minuten fruiten tot de ui glazig is. Voeg het gehakt toe en laat het bruin bakken. Voeg de paprika, tomatenpuree, komijn, oregano, basilicum, wat zout en peper, de bouillon en bloem toe. Laat alles circa 10 minuten koken tot de bouillon geabsorbeerd is en het mengsel dik is.

Neem de pan van het vuur en laat het vleesmengsel 10 minuten afkoelen. Schep de blokjes tomaat en de kappertjes door het vleesmengsel. Schep dit mengsel over in een quichevorm van 23 centimeter doorsnee en zet weg.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 30 centimeter. Drapeer het deeg over het vleesmengsel. Vouw het overtollige deeg onder de deegrand en knijp het in een decoratief patroon. Kwast het deeg royaal in met het losgeklopte ei en maak er een aantal inkepingen in zodat de stoom kan ontsnappen.

Zet de taart op een bakplaat en zet hem circa 30 minuten in een op 180 ß8C voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin is. Laat de taart 5 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt. Geef er een salade van sla en avocado bij.

    • Kim Maclean