Oekraïne sluit Tsjernobyl niet

WENEN, 23 APRIL. Vertegenwoordigers van de Oekraïne hebben verklaard dat het land niet kan overgaan tot sluiting van de kerncentrale bij Tsjernobyl, ondanks de internationale zorgen die daarover leven.

De Oekraïne beschikt niet over de middelen om andere energiebronnen aan te boren, aldus de Oekraïense vice-premier Valeri Sjmarov tijdens een twee daagse bijeenkomst van nucleaire deskundigen in Wenen. Het initiatief tot de bijeenkomst was genomen door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Wenen, nadat een team van deze organisatie had vastgesteld dat de veiligheidsvoorzieningen bij de centrale verslechterd zijn. Er waren tekenen van corrosie gevonden in de koepel van de centrale en de vrees bestaat dat daaruit op den duur radio-activiteit zal gaan lekken. (AP)