Moskou en Kiev ruziën verder over ex-Sovjet-vloot

KIEV, 23 APRIL. Rusland en de Oekraïne zijn het er gisteren over eens geworden dat tachtig procent van de Zwarte-Zeevloot van de voormalige Sovjet-Unie naar Rusland gaat, maar blijven van mening verschillen over de vraag waar de schepen moeten worden gestationeerd.

De kwestie waarop de besprekingen vastliepen was de vraag of Sevastopol uitsluitend bestemd wordt voor Russische schepen of dat ook de Oekraïne daar een beperkte militaire aanwezigheid mag behouden. De onderhandelaars van de twee partijen hekelden elkaars opstellingen in wrevelige bewoordingen. Toen de Russische delegatie naar Moskou wilde terugkeren, hielden de Oekraïense autoriteiten haar vliegtuig enige tijd op. De Russische minister van defensie, Pavel Gratsjov, zei: “De Oekraïne is een jonge staat. Het kent nog niet de regels van de etiquette voor het ontvangen van regeringsdelegaties. Het had me niet verbaasd als ze ons hadden gearresteerd en de handboeien hadden omgedaan.” (AP, Reuter)