Minder mot bij ABN

Sherlock Holmes laat het bij ABN Amro wat afweten. Vorig jaar heeft het ministerie van financiën de hulp ingeroepen van banken bij het opsporen van zwart geld.

Geheel vrijwillig kwam die steun niet. De wet Melding Ongebruikelijke Transacties, in de wandelgang MOT, moest er aan te pas komen om openlijke witwassers in handen van Justitie te spelen. De wet is nogal vaag. Zo moeten baliemedewerkers melden wanneer de cliënt zonder aanwijsbare reden nerveus is, geld in ongebruikelijke verpakking wordt aangeleverd of de cliënt wordt vergezeld en gecontroleerd. De verwachting was ook een stormloop op de afdelingen concernveiligheid. De speurneuzen achter de balie bij ABN Amro bestempelen volgens bestuurder drs. Th.A.J. Meys circa honderd transacties per maand als 'verdacht'. Dat lijkt veel, maar mr.drs. A.L.R. Barneveld, hoofd concernveiligheid van ING Bank, meldde onlangs dàgelijks veertig à vijftig meldingen binnen te krijgen. Het aantal meldingen bij ABN Amro blijkt te zijn ingestort. Bestuurder R. van Ommeren vindt dat snel resultaten moeten worden bekendgemaakt over het vervolgingsbeleid 'anders is het een illusie dat je de opsporing bij de eigen medewerkers levend houdt'. (WvE)