Opinie

    • Youp van ’t Hek

Kroonprins

Elco B. is het aangetrouwde neefje van de gereformeerde oplichter Arie V. uit Scherpenzeel en kan niks vinden in de jaarrekeningen van deze pistooldragende ouderling. En Elco B. wil premier worden. Samen met een Christelijke skinhead als woordvoerder trekt hij in een touringcar met heel veel skai door het land, schudt aan incontinente bejaarden, zweeft in een hoogwerker van de brandweer van een of ander Drents gehucht, liegt tegen wat boeren, jokt tegen een zooitje tuinders, vergeet dat zijn vroeger-ook-de-belasting-tillende baas Ruud L. ooit beloofd heeft dat hij de werkloosheid fors zou terugdringen en aait af en toe een allochtone peuter over zijn zwarte krullen. Tot zover is er niets aan de hand.

None

Maar Elco heeft ook ruzie. Elco heeft ruzie met de papen van de KRO. Die hebben hem namelijk een vieze streek geleverd. In een programma, op een riooljournalistiek niveau waar Henk van der Meijden zich voor zou schamen, is er verteld welke relatie hij heeft met de oom van zijn innig geliefde vrouw Janneke. Het programma was slecht, maar de feiten klopten. Verantwoordelijk voor dit docudramaatje was ene Fons de Poel, een keurige Roomse jongen die nog heeft leren pianospelen in de Ad Langeband. Fons is de baas van de jonge honden die het opruiende programma 'Reporter' hebben gemaakt. Nu presenteert Fons ook het aloude Brandpunt en volgende week zou Elco B. daar zijn gast zijn. Elco wil dat niet. Elco is principieel, vindt dat hem een streek is geleverd en zal zo goed als zeker niet verschijnen. Hij wil wel, maar dan moet er een andere ondervrager zitten. De KRO zwicht uiteraard niet voor de liederlijke terreur van deze laatste gereformeerden en ik denk dat men met een hoop bemiddelen van Ruud L. en Gerrit B. tot een compromis komt. Drie dagen voor de verkiezingen kan je niet wegblijven. Een gesprek vooraf en de harde afspraak dat ze het niet over de belastingfratsen van katoenkoning ome Arie zullen hebben wordt de deal.

Toch is het leuk dat onze toekomstige premier in eerste instantie een confrontatie met R.K. Fons uit de weg gaat. Weet onze Elco wie hij, als hij werkelijk premier wordt, allemaal moet spreken?

Ik doe een kleine greep: Berlusconi, Balladur, Patijn, Peper, Nordholt, Willem Alexander, Jeltsin, Zjirinovski, Duisenberg, Major, Clinton, Kohl, Janmaat, Rabin, Peres, Yasser Arafat, Beatrix, Mitterrand, Juan Carlos, Karadzic, Wiarda, Delors, Van Thijn, Van Tijn, Christopher, Johannes Paulus, enzovoort, enzovoort.

En hij vindt Fons de Poel van de KRO al eng. Via zijn woordvoerder Frits Wester laat hij weten dat hij niet met de heer De Poel in zee wil. En wij gieren het thuis uit, stampen van het lachen en proesten de tranen uit onze ogen. Onze toekomstige premier is bang voor Fons de Poel. Deze actie kost onze Christelijke medemensen echt hun laatste dertig zetels en ze mogen nog blij zijn dat de VVD Bolkje in plaats van Wiegel heeft ingezet. Anders hadden de liberalen nu tachtig zetels in de peilingen gekregen. Bolkje haalt de VVD-zetels niet binnen, Elco doet dat.

Zelden heb ik zo genoten van de verkiezingstournee. Wat is het toch heerlijk om te zien hoe ons land zich losmaakt uit de jarenlange wurggreep van de gereformeerden, hervormden en papen. Dat de terreur van het CDA eindelijk gestopt zal worden doet mij schreeuwen dat het lente wordt. Massaal zijn de CDA-ers nu angstig voor hun veilige baantjes, zelfs Ruud L. en Elco B. beginnen al met rotte vis naar elkaar te smijten. De burgemeester van Terneuzen zat al ladderzat voor de raadsvergadering te bazelen en te discrimineren. De paniek in Christelijk Nederland is compleet. Jammer dat mijn oude vader, die ook zo'n hartgrondige hekel aan ze had, dit niet meer mee mag maken.

En u vraagt zich natuurlijk af of ik het niet zielig vind dat er zoveel gelovigen na 3 mei werkloos worden? Eerlijk gezegd niet. Het is ook niet zo zielig. Ten eerste hebben ze inmiddels hun eigen wachtgeld op uiterst listige en ranzige wijze verhoogd, ten tweede voelen ze ook eens wat werkloosheid echt is en daarbij hebben ze allemaal nog wel ergens een gereformeerde ome Arie zitten. Die laatste vraag mag Fons de Poel van Gerrit Braks volgende week overigens niet stellen. Dan raakt Elco namelijk in de war. Lief hè?

    • Youp van ’t Hek