Holland Acht voorlopig opgesplitst in vijf tweeën

ROTTERDAM, 23 APRIL. De roeiers van de Holland Acht stappen vandaag en morgen bij de Randstad Regatta niet samen in een boot, maar roeien tegen elkaar. De Acht heeft zich voorlopig opgedeeld in vijf tweeën. Pas bij de belangrijke wedstrijd in Luzern in juli en op het wereldkampioenschap in de Verenigde Staten in september verschijnen de roeiers weer in één boot aan de start.

De Holland Acht was vorig jaar een experiment. Het was in eerste instantie de vraag of het kleine Nederland een sterke Acht zou kunnen formeren. De ploeg won in Luzern en eindigde als vijfde op de WK. Het experiment krijgt een vervolg. “De Acht moet een medaille halen op de Olympische Spelen. Dat is de prioriteit”, zegt trainingscoördinator René Mijnders. Vorig jaar bestond de groep uit acht bondgenoten. Dit jaar hebben zich tien atleten gemeld voor de beschikbare plaatsen en het aantal gegadigden kan de komende jaren toenemen tot een twintigtal roeiers. “Het is niet waarschijnlijk dat er dit seizoen al jongeren mee gaan doen, maar voor de Spelen is dat zeker niet uitgesloten”, denkt Mijnders.

Om de trainingen scherp te houden en nu al de onderlinge competitie te vergroten, hebben de roeiers besloten het hele voorseizoen in kleinere groepen tegen elkaar uit te komen. De combinaties Van der Zwan/Rienks, Van Iwaarden/Van Steenis, Zwolle/ Compagner, Sanderse/Woldringh en Krijtenburg/Florijn roeien dit weekeinde op de Bosbaan tegen elkaar. Pas in juli stappen ze samen in de boot, al zullen er twee moeten afvallen. “Dat is spannend”, zegt Mijnders. “Daar moeten ze tegen kunnen, want stress hoort bij topsport. Aan de andere kant moeten we uitkijken dat niet iedere training een wedstrijd wordt.”

Mijnders en de twee andere bondscoaches (Klerks en Korzeniowski) fietsen vandaag en morgen vrijwel onafgebroken, met stopwatches in de hand, op de smalle weg langs de Bosbaan. Niet alleen de roeiers van de Acht, maar alle ervaren roeiers strijden in de 'kleine' nummers (skiff of twee) tegen de jonge garde. Ze roeien niet meer voor een medaille, maar voor een hoger doel. De Randstad Regatta, de eerste 2000-meterwedstrijd van het jaar, is een belangrijk selectiecriterium bij de samenstelling van de ploegen voor de rest van het seizoen.

“Iedereen vaart in hetzelfde nummer”, vertelt Mijnders. En niet alleen in het nummer waar hij de rest van het seizoen in wil varen. De scullers (met twee riemen) varen in de skiff, de boordroeiers (één riem) in de twee. “Als een onbekende roeier succes heeft, krijgt hij van ons een kans. Dan doet hij mee bij de selectie.” De komende weken wordt bijvoorbeeld de dubbelvier en een vrouwenacht samengesteld.

In de roeiwereld keerden elk jaar dezelfde brede schouders terug op het wereldkampioenschap. De doorstroming van talent verliep traag. Mijnders, Jan Klerks en Kris Korzeniowski willen ook jongere roeiers, die over twee jaar op de Olympische Spelen zouden kunnen presteren, de kans geven dit weekeinde hun talent te etaleren. “Dat is gezond voor de coaches en voor de andere roeiers”, zegt Mijnders.

De komst van Korzeniowski, een Pool met een Amerikaans paspoort die verantwoordelijk is voor de lichte mannen en de vrouwen, bevalt Mijnders uitstekend. Korzeniowski coachte vorig jaar in China en daarvoor in Canada en de Verenigde Staten. “We discussiëren ons suf over techniek en trainingsmethodes”, zegt Mijnders. “Korzeniowski is met veel enthousiasme aan de slag gegaan. Ik denk dat we in Atlanta ook een vrouwenacht hebben, terwijl het vrouwen-boordroeien in Nederland tot voor kort helemaal niet bestond.”

De vrouwen in de selectie verbeteren zich snel. Vooral omdat de vrouwen in Nederland hopeloos 'ondertraind' zijn, zo ontdekten de coaches na het testen. “Alsof de cultuur bij verenigingen voor vrouwen gezellig en leuk moet zijn en de coach een soort beschermende rol moet spelen”, zegt Mijnders. “De mannen zitten fysiek op wereldniveau, de vrouwen hebben veel te weinig getraind.”

Korzeniowski heeft voorlopig een soort 'tweede team' gerecruteerd uit relatief onervaren roeisters. Sommigen van hen schijnen nachtmerries over te houden aan het harde werken op de ergometer, een soort roeimachine. De coach kan er niet mee zitten. “De dames willen het liefst het water op”, legt hij uit. “Want in een vier kan je je verstoppen. Daar is het niet voortdurend duidelijk wie er hard aan zijn riemen trekt en wie zo maar wat doet. Op de machine is het wel duidelijk.”

Het seizoen bestaat voor de nationale selectie uit wedstrijden in Keulen, Duisburg en Luzern. Het wereldkampioenschap, half september, is in Indianapolis in de Verenigde Staten. In Nederland zijn de nationale kampioenschappen en de Koninklijke Holland beker van belang, beide op de Bosbaan in Amsterdam. Bovendien hoopt de Holland Acht een uitnodiging te krijgen voor Henley.

    • Remmelt Otten