Hectische handel; waarde van de verhandelde aandelen als percentage van de totale beurswaarde

Grafiek: Taiwanese beurshandelaren hebben een heel druk jaar achter de rug.

Vorig jaar bedroeg de omzet in Taiwanese aandelen 2,5 keer de waarde van alle aan de beurs genoteerde aandelen. Een aandeel wisselde dus gemiddeld in minder dan vijf maanden van eigenaar. Ter vergelijking, in Nederland veranderde in 1993 ruim 42 procent van de aandelen van eigenaar. Nederlandse aandelen blijven gemiddeld ruim twee jaar in dezelfde handen. In Japan bedroeg de omzet een kwart van de totale beurswaarde, daar verkoopt een eigenaar gemiddeld pas na vier jaar. Dit blijkt uit cijfers verzameld door de Federation Internationale de Bourses Valeurs.

De hoge omzetten op de beurs van Taiwan en Zuid-Korea zijn een gevolg van het ontbreken van grote institutionele beleggers. Taiwan kent nauwelijks binnenlandse institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen. Buitenlandse (institutionele) beleggers spelen ook geen rol van betekenis omdat zijn aan te veel regels gebonden zijn. Particuliere beleggers maken daarom de dienst uit op de beurzen in Taipei en Seoel, zij houden van gokken en zorgen voor de enorme omzet. Er zijn dagen dat de omzet op de beurs in Taiwan groter is dan de omzet in New York, terwijl de New York Stock Exchange ruim zes keer zo groot is. De beursindex van Taiwan steeg vorig jaar met zo'n 86 procent. In Duitsland is de hoge omzet juist te danken aan de aanwezigheid van buitenlandse institutionele beleggers, aldus de beurs in Frankfort. Grote Duitse bedrijven zoals BMW en Daimler-Benz zijn heel bekend in het buitenland en hun aandelen zijn populair bij beleggingsfondsen in de Verenigde Staten en zorgen voor hoge omzetten in deze aandelen. De lage omzet op de beurs van Tokio komt doordat bedrijven over en weer grote aandelenpakketten van elkaar bezitten en hierin nauwelijks handelen.

    • Niek den Tex