Franse bond zet Marseille terug naar tweede divisie

ROTTERDAM, 23 APRIL. De Franse voetbalbond (FFF) heeft gisteravond laat besloten Olympique Marseille voor volgend seizoen terug te zetten naar de tweede divisie. De club wordt daarmee gestraft voor het omkoopschandaal met Valenciennes aan het einde van de vorige competitie. Voorzitter Bernard Tapie mag binnen het voetbal voor onbepaalde tijd geen functie uitoefenen. Oud-manager Jean-Pierre Bernes werd levenslang geschorst. Tegen de uitspraak van de Franse bond kan geen beroep worden aangetekend.

De verhoren duurden gisteren in Parijs bijna de hele dag, gevolgd door een overleg van de tuchtcommissie van bijna vier uur. Daarna bracht bondsvoorzitter Claude Simonet het nieuws naar buiten. Volgens financieel directeur Alain Laroche van Olympique Marseille zal Tapie de zaak voor de burgerrechter brengen. Tapie noemde de uitspraak in een eerste reactie “een parodie”. “Alle strafmaatregelen stonden al geruime tijd vast”, meende hij.

De fans van Marseille reageerden woedend op de uitspraak. Zij dreigden naar Parijs te gaan om de bestuurders van de voetbalfederatie aan te vallen. “Ik kan begrijpen dat de betrokken mensen worden gestraft, maar het is niet juist om de club te laten boeten”, sprak Jacques Pelissier, de voorzitter van de supportersvereniging. “Zelfs met een seizoen in de Europa Cup zal de club er financieel niet uitkomen. Ze maken ons langzaam dood.” Marseille zal spelers moeten verkopen om het hoofd boven water te kunnen houden. Dit seizoen werden al drie spelers, Futre, Desailly en Boksic, van de hand gedaan.

Marseille won op 19 mei van het vorig jaar de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat Valenciennes met 1-0. Mede door dat resultaat werd de club kampioen van Frankrijk. Later bleek dat drie spelers van Valenciennes geld was geboden om het duel moedwillig te verliezen. Eén van de echtgenotes van de betreffende voetballers kreeg een bedrag van 100.000 gulden. Bij een tante in de tuin werd het geld later teruggevonden. Een betrokkene speler, Jacques Glassman, bracht de zaak aan het licht. Hij werd niet geschorst. Zijn collega's, Burruchaga en Robert, werden tot 1 juni 1996 uitgesloten. Dezelfde straf kreeg Marseille-speler Jean-Jacques Eydelie die als tussenpersoon had gefungeerd. De drie waren al voorlopig geschorst. Zij hebben wel toestemming gekregen om vanaf juni naar een club in het buitenland te verhuizen.

Het omkoopschandaal heeft de gemoederen in het voetbal bijna een jaar beziggehouden. Marseille raakte door de affaire de landstitel kwijt en mocht niet in Europees verband spelen. Monaco nam de plaats van de club in het toernooi voor landskampioenen in. Het is niet de eerste keer dat in Frankrijk clubs naar de tweede divisie worden teruggezet. Eerder moesten Bordeaux, Brest en Toulon een stapje terugdoen wegens hun slechte financiële situatie.

Opmerkelijk is het besluit van de Franse voetbalbond dat Marseille komend seizoen wel in het Europese voetbal mag uitkomen indien de ploeg zich daarvoor plaatst. Momenteel neemt Marseille de tweede plaats in de Franse competitie in, vijf punten achter koploper Paris Saint-Germain.

Vandaag zou Olympique Marseille voor het toernooi van de Franse beker hebben moeten spelen tegen Montpellier. De FFF lastte de wedstrijd af nadat de bond verscheidene dreigtelefoontjes had ontvangen. Eerder was al aan het Franse tv-kanaal TF1 gevraagd om het duel van Marseille niet uit te zenden. Een reden werd niet gegeven.