Foto:

Nick Sinclair - fotografie, Lord Deedes - inleiding: The Acceptable Face

78 blz., ongenummerd, formaat 23x30, Cornerhouse 1994, ƒ 45,95

Foto: Portretfotografen geven vaak hoog op over de samenwerking met hun 'zitters' maar de Engelsman Nick Sinclair ziet dit anders: hij is de baas. Voor zijn serie over politici in het House of Commons en het House of Lords gebruikte hij gebruik een ouderwetse houten platencamera die hij uitrustte met een lens die het noodzakelijk maakte dat de geportretteerden op nog geen halve meter van de camera plaatsnamen. Vanwege de bewerkelijke opnameprocedure moesten ze langdurig en letterlijk onbewogen blijven zitten.

Het resultaat is een serie messcherpe portretten zoals deze, van John Henry Stuart Borthwick of That Ilk (1905), Queens' Falconer of Scotland en, sinds zijn claim op de titel in 1986 werd erkend, de 23-ste Lord Borthwick.

Politici zijn als weinig anderen geschoold in hun presentatie voor de camera, maar Sinclair biedt hen geen enkele ontsnappingsmogelijkheid. Iedere baardstoppel, rimpel, puist en wrat is zichtbaar. De glimlach, de oogopslag, het optrekken van een wenkbrauw - het wordt feilloos ontleed.

Het is geen toeval dat de door Sinclair uitverkoren politici allen op (zeer gevorderde) leeftijd zijn: zij zijn gezichtsbepalend geweest voor de politiek. Dat gezicht is de laatste tijd danig geschaadt door berichten over seksuele uitspattingen, buitenechtelijke verhoudingen en financiële malversaties. Inleider Lord Deedes kan er niet omheen. Gezond verstand verwachten van alle 630 MP's is iets te veel van het goede, schrijft hij. En ze vergeten stelregel 1: 'If you must lapse, do not be found out'.