Fatah en Hamas sluiten akkoord in Gazastrook

GAZA, 23 APRIL. Twee rivaliserende Palestijnse organisatie, Fatah en Hamas, hebben besloten met elkaar samen te werken in de Gazastrook. De militaire vleugels van de twee organisaties kondigden aan hun onderlinge geschillen voortaan vreedzaam te beslechten.

Fatah, dat deel uitmaakt van de PLO, en de moslim-organisatie Hamas hebben beloofd voorlopig een maand lang geen Palestijnen te zullen executeren die ervan worden verdacht met Israel samen te werken. “Na een zorgvuldig onderzoek van de kwestie van de collaborateurs zijn de bewegingen Fatah en Hamas overeengekomen het doden van collaborateurs te stoppen in de periode van 22 april tot 22 mei”, aldus een gezamenlijke verklaring. In die periode hoopt Fatah dat er een akkoord zal zijn bereikt tussen Israel en de PLO over Palestijns zelfbestuur voor de Gazastrook en het gebied rondom de stad Jericho. Rashid Abu Shbak, een Fatah-functionaris in de Gazastrook, zei dat Hamas zich kennelijk realiseert dat ze tot een modus vivendi met PLO-leider Yasser Arafats strijdkrachten moet zien te komen, die sraks de dienst zullen uitmaken in genoemde gebieden.

De zes punten waarover de militaire vleugels van de twee partijen gisteren overeenstemming bereikten hebben uitsluitend betrekking op de Gazastrook en niet op de Westelijke Jordaanoever. Hamas en Fatah besloten onderling geweld af te zweren, af te zien van infiltratie bij interne conflicten binnen de andere organisatie, het aantal stakingsdagen te beperken en scholen in geval van stakingen open te houden. “Haviken in de Fatah-gelederen, van wie velen gedeporteerd werden en inmiddels weer zijn teruggekeerd naar Gaza, hebben dit akkoord tot stand gebracht en zij zetten de discussies voort over andere politieke onderwerpen”, aldus een aanhanger van Hamas. De twee organisaties waren de afgelopen maand nog verwikkeld in een onderlinge strijd. Daarbij vond een lid van Hamas de dood en raakten dertig personen gewond.

Het akkoord tussen Fatah en Hamas komt nadat Israel eerder deze week had gedreigd het akkoord met de PLO over autonomie niet te zullen uitvoeren als de PLO zou overgaan tot samenwerking met Hamas of een andere Palestijnse organisatie die Israeliërs doodt.

Drie vooraanstaande leden van Hamas zijn gisteren in Hebron gearresteerd. Ze behoorden tot de groep van vierhonderd Palestijnen die terugkeerden naar bezet gebied, nadat ze in december 1992 voor negen maanden naar Libanon waren verbannen.

De internationale organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International heeft Israel opgeroepen een einde te maken aan wat zij noemt de systematische marteling van duizenden mensen die door de autoriteiten worden vastgehouden. “We geloven dat ofwel de officiële richtlijnen voor ondervraging marteling en mishandeling goedkeuren ofwel dat Israelische autoriteiten dergelijke regels straffeloos schenden”, aldus Amnesty. Volgens de organisatie lopen volwassen mannen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook het meest risico, omdat ze tot een maximum van achttien dagen vastgehouden kunnen worden zonder dat ze door een rechter worden gehoord of contact kunnen opnemen met hun familie. De organisatie roept Israel op tot volledige uitvoering van de Conventie tegen het martelen, die het land in oktober 1991 ratificeerde. (Reuter)