Een data-bank

De Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is wegens haar banden met de overheid bijna het toppunt van degelijkheid.

Bijna, want door automatisering heeft BNG nu ook een minder behoudende kant. De bank haalde Multihouse binnen voor haar eigen automatisering, maar toen de automatiseerder in de jaren tachtig in moeilijkheden kwam, dreigde ook een financiële strop voor de bank. Dan maar bijspringen en tegen heug en meug grootaandeelhouder worden, dachten de bankiers. Nu is Multihouse weer in problemen: afgelopen jaar werd 15 miljoen gulden verlies geboekt en stapte vrijwel het gehele bestuur op. Multihouse telt nu slechts één interim-bestuurder, één commissaris die op de jaarvergadering niet eens kwam opdagen en de vertegenwoordiger van BNG: president-commissaris tegen wil en dank mr. J. Hekkelman. Het lot van Multihouse is nu dus vrijwel geheel in handen van BNG. Terwijl De Nederlandsche Bank met het oog op belangenverstrengeling ervoor waakt dat banken al te ondernemend worden, is uitgerekend het braafste jongetje van de klas machthebber bij een noodlijdende bedrijf. (WvE)