Coalitie-premier gaat beetje vreemd

Aanvankelijk leek er niks aan de hand. De persconferentie was normaal aangekondigd als één van de minister-president, zijn gebruikelijke na afloop van de wekelijkse kabinetsvergadering. Dus lag er gistermiddag in het zaaltje van het Haagse perscentrum Nieuwspoort een keurig stapeltje persberichten over de genomen besluiten en kwam de premier ook gewoon vergezeld door een functionaris van de Rijksvoorlichtingsdienst de pers te woord staan.

Een paar minuten wekte Lubbers ook de indruk dat hij sprak als voorzitter van de ministerraad, maar daarna schakelde hij over op een ander programma. Breeduit etaleerde hij zijn zorg over de 'wending naar links', die coalitiepartner PvdA zou voorstaat; uitvoerig stond hij stil bij de gevaren die een coalitie zonder het CDA voor het vaderland zou geven en uitputtend schilderde hij de wenselijkheden van de 'verantwoordelijke samenleving', het ideologische concept van zijn partij.

Hier sprak niet de voorzitter van de ministerraad, hier sprak een politicus met een partijjasje aan. En dat jasje had een wel erg groene kleur. Vice-premier Kok had dat ook snel begrepen. Op campagne in Rotterdam voegde hij meegereisde journalisten getergd toe dat de premier niet namens hem had gesproken en deze zijn persconferentie ook niet voor partijpolitieke verhalen moest misbruiken.

Ooit gedroeg de premier zich anders. Tijdens de verkiezingscampagne van 1986 bijvoorbeeld. Lubbers had destijds één kabinetsperiode voltooid en wilde ook doorgaan. In het 'Hollands Dagboek' in deze krant van 17 mei '86 noteerde hij: “Op het middaguur een uurtje canvassen in de Haagse binnenstad en een bezoek aan een bejaardentehuis. Beide de moeite waard, maar toch ervaar ik het een beetje als vreemdgaan van een minister-president.” (KvdM)

    • Gretha Pama
    • Kees van der Malen
    • Derk-Jan Eppink