Clinton blij met ultimatum Navo

WASHINGTON, 23 APRIL. De Amerikaanse president Clinton heeft de beslissing van de NAVO om de Bosnische Serviërs een ultimatum te stellen toegejuicht. Hij wenste de bondgenoten van de VS gisteravond geluk met hun vastbeslotenheid.

“De Bosnische Serviërs moeten geen enkele twijfel hebben over de bereidheid van de NAVO om tot actie over te gaan”, aldus de Amerikaanse president tijdens een persconferentie. Hij herhaalde nog eens de Amerikaanse weigering op troepen naar het gebied te sturen, zolang de vrede niet is hersteld. Hij verwierp suggesties om eventueel ook bombardementen uit te voeren op het grondgebied van Servië, een mogelijkheid die eerder werd geopperd door senator Sam Nunn.

De Bosnische premier Haris Silajdzic verwelkomde het NAVO-ultimatum en sprak de hoop uit dat het ook uitgevoerd zal worden. “Ik hoop dat de levensomstandigheden van de burgers van Goradze er beter op worden door deze beslissing”, aldus de minister.

In Washington werd er gisteravond rekening meegehouden dat de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, maandag in Londen zijn Russische collega Kozyrev zou ontmoeten alsmede zijn Franse, Duitse en Britse ambtgenoten.

Minister Kooijmans (buitenlandse zaken) betwijfelt of het mogelijk is rond alle vijf moslim-enclaves een zône in te stellen waaruit de Serviërs hun geschut moeten weghalen. De VN hebben te weinig troepen op de grond om dit 'Sarajevo-model' overal met succes te kunnen uitvoeren. Het kabinet staat wel voluit achter het nieuwe ultimatum over Gorazde.

Kooijmans heeft bedenkingen tegen het houden van een nieuwe topconferentie over Bosnië. Daarmee wek je volgens hem te hoge verwachtingen. Nieuw vredesoverleg kan beter op een lager niveau beginnen. De Tweede Kamer is het eens met Kooijmans dat het VN-wapenembargo tegen de moslims voorlopig niet moet worden opgeheven. (Reuter, ANP, AP)