Bankier ontslagen na wegsluizen miljoenen voor grote hasjbende

AMSTERDAM, 23 APRIL. Banque Indosuez in Luxemburg heeft begin 1991 een Nederlandse medewerker ontslagen, die was betrokken bij het wegsluizen van het geld van een hasjbende uit de inmiddels failliete zwart-geldbank Femis.

Bij een onderzoek naar deze zaak heeft justitie vorige maand de advocaten Oscar H., van het kantoor Boekel de Nerée, en Bob van der G. gearresteerd. Zij worden ervan verdacht valse verklaringen te hebben opgesteld om de drugshandelaren in staat te stellen 17,5 miljoen gulden aan het faillissement te onttrekken. De arrestaties maken deel uit van een veelomvattend onderzoek naar een van de grootste Nederlandse hasjbendes, waarvan deze week enkele leden terechtstonden.

Het openbaar ministerie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporings Dienst (FIOD) onderzoeken al sinds 1989 hoe de hasjbende honderden miljoenen guldens investeerde in nieuwe hasjtransporten en in de legale economie. De hasjhandelaren maakten daarbij onder meer gebruik van de diensten van banken, advocaten, accountants en notarissen.

Uit rapporten van opsporingsdiensten blijkt dat Femis van 1990 tot de ondergang in 1991 de spil was in de witwastransacties van de hasjbende. Een rekening van Femis bij de NMB-bank Helmond (nu ING Bank) was vervolgens het scharnierpunt voor talloze overboekingen van drugsgeld. Femis waste de hasjwinsten wit door het geld over te maken naar de rekeningen van een aantal trusts op het Kanaaleiland Jersey.

Toen Femis begin 1991 op het punt stond failliet te gaan, haalden de drugshandelaren 17,5 miljoen gulden van de rekeningen. Het geld werd via een NMB-rekening van advocaat Bob van der G. overgeboekt naar de bank Indosuez in Luxemburg. Bankemployé Huib L. opende met dat doel een rekening op naam van een Ierse rechtspersoon. Nadat het bedrag was overgemaakt naar de Zwitserse bank Cantrade in Basel werd de rekening weer gesloten. Na de ontdekking door justitie werd Huib L. bij Indosuez ontslagen. Indosuez liet gisteren weten “geen commentaar op deze feiten” te willen geven.

Bedrijfjes van de omstreden zakenman R.J. Doorn blijken ook een rol te hebben gespeeld in het financiële netwerk rondom Femis. Doorn werd in 1991 als eerste Nederlander in de geschiedenis uitgeleverd aan Zwitserland wegens aandelenzwendel en kort daarop weer vrijgelaten. Dat jaar verwierf Doorn bekendheid door zijn vergeefse pogingen het vastgoedfonds VHS in te lijven.

    • Karel Berkhout
    • Paul Wessels