Winst voor KLM-partner Northwest

ROTTERDAM, 22 APRIL. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, waarin de KLM een belang heeft van 20 procent en waarmee zij nauw samenwerkt, heeft voor het derde achtereenvolgende kwartaal een nettowinst geboekt. Deze kwam in het traditioneel zwakke eerste kwartaal kwam uit op 18,3 miljoen dollar.

Daarmee behaalde Northwest het beste resultaat over het eerste kwartaal sinds 1979 toen de netto winst uitkwam op 17,4 miljoen dollar. Vorig jaar werd in de vergelijkbare periode nog een verlies van ruim 100 miljoen dollar geleden. In het derde kwartaal van vorig jaar behaalde Northwest 110 miljoen dollar winst. Het vierde kwartaal leverde 10 miljoen dollar op.

Volgens financieel-directeur Mickey Foret van Northwest levert de samenwerking tussen Northwest en de KLM de Amerikaanse maatschappij op jaarbasis nu circa 100 miljoen gulden op. Op termijn moet dat bedrag volgens Foret door extra inkomsten en lagere kosten oplopen tot 300 miljoen gulden per jaar.

Foret zei dit gisteren tijdens een telefonische persconferentie vanuit het hoofdkantoor in Minneapolis. De twee luchtvaartmaatschappijen hebben voor hun samenwerking twee jaar geleden anti-trust immuniteit gekregen van de Amerikaanse regering. Daardoor kunnen de KLM en Northwest opereren als één maatschappij. Tevens heeft de KLM door het 'open-skies' verdrag tussen Nederland en de VS toegang tot alle luchthavens in de VS.

In het eerste kwartaal van '94 kwam het exploitatieresultaat van Northwest uit op 120,5 miljoen dollar. In de eerste drie maanden van vorig jaar was dat resultaat 70,3 miljoen dollar negatief. John H. Dasburg, president van Northwest, verklaarde dat het resultaat beter was dan verwacht, zeker omdat er vaak aan het begin van een jaar verliezen optreden door seizoengebonden factoren.

De kwartaalomzet van Northwest steeg met 5,9 procent tot 2,13 miljard dollar. De operationele kosten van de maatschappij daalden in de eerste drie maanden van dit jaar met 3,5 procent tot twee miljard dollar. De operationele kosten per passagiersmijl kwamen uit op 1,6 procent. De beladingsgraad steeg van 63,7 procent tot 65,5 procent.

Northwest (43.000 medewerkers) gaf eerder dit jaar nieuwe aandelen uit en kreeg sinds 1989, toen zij door een leveraged buy-out (overname met geleend geld) van de beurs werd gehaald, weer een beursnotering. De uitgifte heeft naar schatting 280 miljoen dollar opgeleverd. Aanvankelijk hoopte Northwest 400 miljoen dollar op te halen, maar de slechte markt voor 'public initial offerings' (beursgang) drukte de koers van de nieuwe aandelen van 20 dollar naar circa 14 dollar. Analisten verwachten voor het hele jaar een winst van 450 miljoen dollar voor Northwest.

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van het KLM-aandeel vanmorgen in reactie op de Northwest-cijfers twee kwartjes naar 51,60 gulden.