Wijffels wil zeker niet in nieuw kabinet

DEN HAAG, 22 april. Voorzitter H.H.F. Wijffels van de hoofddirectie van de Rabobank, zal “onder geen enkele omstandigheid deelnemen aan een volgend kabinet”. Dat heeft hij vanmorgen in het VPRO-radioprogramma Argos laten weten.

De naam van Wijffels duikt regelmatig op in het CDA als een van de mogelijke kandidaten voor het minister-presidentschap mocht het CDA zware verliezen leiden bij de verkiezingen. De kandidatuur van lijsttrekker Brinkman voor het minister-presidentschap zou dan onhoudbaar worden. Wijffels wordt ook vaak genoemd in verband met andere mogelijke kabinetsposten. Ook die sluit hij uit.

Wijffels pleitte verder, als een van de weinigen binnen het CDA, voor de invoering van een basisinkomen voor iedereen. “In de Nederlandse samenleving is er incompatibiliteit tussen het recht op inkomen en het streven naar een volledige werkgelegenheid. De inkomenssolidariteit is de eerste prioriteit, maar de banensolidariteit komt onvoldoende tot zijn recht. Ik ben er voorstander van om op termijn een basisinkomen in te voeren”, zei Wijffels.