Wiegel waart weer rond

Het hoogste ambt dat een VVD'er in Nederland kan bereiken is het vice-premierschap, zei Hans Wiegel - zelf ooit vice-premier - eens. Discussies over het premierschap voor iemand van hun partij beschouwden liberalen dan ook als een academische kwestie. Tot gisterochtend. Toen liet dezelfde Wiegel via het grootste ochtendblad van Nederland weten wel belangstelling te hebben voor het werk in het Torentje.

Reden: in de opiniepeilingen is een nek aan nek-race gaande tussen de vier grote partijen waardoor niet aangesloten is dat de VVD toch nog de grootste partij wordt. Bovendien had VVD-leider Bolkestein aangekondigd dat hijzelf liever in de Tweede Kamer blijft, net als de liberale leider Oud destijds. “In het kabinet ben je gebonden aan waterige compromissen. Ik blijf liever fris en vrij in het parlement”, zei Bolkestein dinsdag nog tegen studenten van de Erasmus-universiteit in Rotterdam.

Met dat standpunt bleek hij zichzelf en zijn partij een nieuwe 'Wiegel-discussie' op de hals te hebben gehaald, zo moet gisterochtend het Telegraaf-berichtje aan de VVD-leider duidelijk hebben gemaakt. Dezelfde dag nog probeerde de VVD-leider daarom de geest van Wiegel weer terug in de fles te krijgen. Gisteravond, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Alphen, zei hij toch beschikbaar te zijn voor het premierschap. Hij had plotsklaps ontdekt dat dit ambt meer mogelijkheden biedt een eigen politieke lijn uit te zetten dan een 'gewoon' ministerschap.

De vraag is of hiermee de geest definitief terug is in de fles. Voormalig VVD-aanvoerder Nijpels verzuchtte vanmorgen voor de VPRO-radio dat Bolkestein een gouden kans heeft laten lopen om extra stemmen te trekken. “Wiegel is een fenomeen, waarvan we er sinds de Tweede Wereldoorlog maar een of twee hebben gehad”, zei Nijpels.

Niet alleen als stemmentrekker blijft Wiegel een rol spelen. Mochten de liberalen besluiten om straks met PvdA en D66 in zee te gaan, is Wiegel, tegenwoordig topverzekeraar in de gezondheidszorg, waarschijnlijk onmisbaar. Alleen hij kan de overwegend behoudende achterban van de VVD aan zo'n coalitie binden. Voor Bolkestein is dat een van de redenen niet al te enthousiast te zijn over de paarse optie. Een prolongatie van het verschijnsel Wiegel is namelijk het laatste waarop de VVD-leider zit te wachten. (KV)

    • Ward op den Brouw
    • Kees Versteegh