Waarschuwing aan Navo; Moskou dreigt met vertrek troepen Bosnië

SARAJEVO/ NEW YORK, 22 APRIL. Rusland heeft vandaag gedreigd zijn VN-troepen uit Bosnië terug te trekken als ze bij luchtaanvallen van de NAVO in gevaar komen.

De bekendmaking wordt gezien als een waarschuwing aan de NAVO, die vanmiddag in Brussel een besluit neemt over de uitbreiding van haar rol in Bosnië. Volgens het Britse ministerie van buitenlandse zaken overweegt de NAVO de Bosnische Serviërs een ultimatum te stellen.

In een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou stond dat Rusland “niet met de armen over elkaar” blijft zitten als zijn troepen gevaar lopen. Als “de spanning escaleert” zal worden overwogen die troepen terug te trekken. Rusland heeft blauwhelmen gelegerd in Sarajevo. Eerder vandaag bestempelde minister van buitenlandse zaken Kozyrev het gedrag van de Serviërs als “onverantwoordelijk en misdadig”; tegelijkertijd pleitte hij tegen een uitbreiding van de zone waarbinnen luchtaanvallen van de NAVO mogelijk zijn.

Gorazde beleefde gisteren de bloedigste dag sinds het begin van het Servische offensief op 30 maart; er vielen meer dan honderd doden. Vanochtend hervatten de Serviërs de beschietingen.

De Veiligheidsraad van de VN veroordeelde vannacht de Serviërs wegens hun aanval op Gorazde. In de unaniem aangenomen resolutie 913 eist de raad een onmiddellijk bestand in Gorazde en in heel Bosnië en de legering van VN-soldaten in de stad. De Serviërs worden gesommeerd zich uit de hele - inmiddels zo goed als veroverde - enclave terug te trekken.

Tijdens het debat viel de Turkse VN-ambassadeur bitter uit naar het VN-concept van de 'veilige gebieden', dat hij “belachelijk” en “een aanfluiting” noemde. Hij eiste een opheffing van het wapenembargo tegen de moslims. De Bosnische ambassadeur, Sacirbey, verweet de Veiligheidsraad met het wapenembargo de Bosnische regering haar recht op zelfverdediging te onthouden en beschuldigde de raad de beloften te hebben gebroken die de Bosnische bevolking zijn gedaan toen Gorazde tot 'veilig gebied' werd uitgeroepen.

In de resolutie wordt een lans gebroken voor een voortzetting en een intensivering van de diplomatieke inspanningen in het vredesproces; er worden de Serviërs geen sancties in het vooruitzicht gesteld als ze hun offensief tegen de moslims in Gorazde voortzetten.

Pag.5: Gorazde telt de doden niet meer

Het ziet er niet naar uit dat de Serviërs hun offensief zullen staken. Ze lieten gisteren weten dat in Gorazde een bestand van kracht wordt “als [de VN-vredesmacht] UNPROFOR in de stad aankomt”. De VN-vredesmacht is er gisteren echter door nieuwe Servische belemmeringen niet in geslaagd met een contingent Franse, Britse en Oekraïense soldaten, aangevuld met medisch personeel uit Scandinavië, tot in Gorazde door te dringen. Het konvooi werd bij Rogatica tegengehouden door Servische demonstranten, merendeels vrouwen, die weigerden het door te laten zolang de moslims in Gorazde 1.453 Serviërs niet vrijlaten die ze gevangen zouden houden en zolang er geen opheldering komt over wat de betogers noemden het “bloedbad” dat de moslims onder de Serviërs in Gorazde zouden hebben aangericht.

Gorazde beleefde gisteren opnieuw een dag van zeer zware Servische beschietingen. Daarbij vielen zeker honderd doden, meer dan eerder op één dag sinds het begin van het Servische offensief. Een plaatselijke functionaris liet over de radio weten dat “het geen zin heeft de doden nog te tellen”. Vier granaten troffen het noodhospitaal dat in Gorazde tegenover het ziekenhuis van de stad is gebouwd, in het laatste deel van de stad op de rechteroever van de Drina dat zich nog in handen van de moslims bevindt; bij de inslagen werd het noodziekenhuis herschapen in wat een ooggetuige via de radio noemde “hopen metaal en mensenvlees”. Een van de artsen van het ziekenhuis zei dat de inslagen 28 mensen het leven kostte, onder wie alle aanwezige artsen en verplegers. Slechts zeven patiënten konden uit het noodhospitaal worden gered. Bij het gebouw waar zich VN-waarnemers en medewerkers van de VN-hulporganisatie UNHCR bevonden kwamen gisteren vier granaten neer; daarbij werden 28 mensen gewond.

Gisteren drongen de Serviërs met tanks dor tot in de stad; ze trokken die later terug. Volgens diverse bronnen is het gisteren tot man-tegen-man-gevechten gekomen. De moslims negeerden een Servische oproep, zich over te geven. (Reuter, AP, AFP)