Voorstel top over Bosnië in Westen positief ontvangen

MOSKOU/NEW YORK, 22 APRIL. In de grote Westerse landen en bij de Verenigde Naties is positief gereageerd op het Russische initiatief van een topbijeenkomst over de kwestie-Bosnië.

Gisteren stemde de Amerikaanse president Clinton al in met het Russische initiatief. Volgens Moskou moeten de leiders van Rusland, de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en de strijdende partijen in Bosnië aan de top deelnemen.

De Franse president Mitterrand wil dat “de komende dagen” al de ministers van buitenlandse zaken van Rusland, de VS en de EU bijeenkomen voor een discussie over de oorlog in het voormalige Joegoslavië. Dit overleg, dat zou moeten worden gehouden onder leiding van secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, zou moeten resulteren in de vaststelling van “de voorwaarden van een voor alle partijen aanvaardbare algemene oplossing van het conflict in het voormalige Joegoslavië”.

President Jeltsins woordvoerder, Vjatsjeslav Kostikov, zei gisteren dat Jeltsin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton het tijdens een veertig minuten durend telefoongesprek eens waren geworden dat zij “een gemeenschappelijke oplossing” voor de kwestie-Bosnië nastreven en “geen voorkeur geven aan een eenzijdig initiatief”. Daarmee doelde Kostikov volgens waarnemers op zowel de voorgestelde topconferentie als de kwestie van NAVO-bombardementen op Servische doelen in Bosnië. President Clinton heeft zich eerder deze week opgeworpen voor een harder optreden van de NAVO tegen de Serviërs; de NAVO zou in alle door de VN tot 'beveiligd gebied' uitgeroepen zones in Bosnië Servische doelen moeten kunnen aanvallen als de Serviërs de burgerbevolking onder vuur nemen. Rusland is tegen dit plan, net zoals het tegen bombardementen is. Kostikov zei gisteren dat Rusland van plan is de dialoog met de Bosnische Serviërs voort te zetten.

Volgens de Russische woordvoerder bestaan er echter geen principiële meningsverschillen tussen Rusland en de VS ten aanzien van Bosnië. “Er is geen barst in het partnerschap. Er is alleen een sobere, pragmatische overweging van nationale belangen.”

Ook VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali en de VN- en EU-bemiddelaars Stoltenberg en Owen spraken zich gisteren voor de door Jeltsin voorgestelde top uit. Stoltenberg zei in Berlijn dat een top “de kortste weg naar vrede in het voormalige Joegoslavië” is. (Reuter, AP, AFP)