Voorkeur voor wat saai Kamerlid

De PvdA'er Van Otterloo keert normaal gesproken niet terug in de nieuwe Tweede Kamer. De volksgezondheidspecialist staat namelijk als nummer 57 op een onverkiesbare plaats. Met hem verdwijnt een voor de partij onaangename associatie met het plan-Simons, het door oud-staatssecretaris Simons (ook PvdA) geleide en niet voltooide megaproject om een ziektekostenverzekering voor iedereen tot stand te brengen. Van Otterloo steunde het project door dik en dun.

Maar de partij wil in de volgende kabinetsperiode een frisse start maken in de de volksgezondheid. De zeer deskundige maar ietwat saaie Gerrit-Jan van Otterloo leek daarom plaats te moeten maken voor de wat meer dynamische Rob Oudkerk, huisarts te Amsterdam, al vergrootte Van oterloo op de valreep zijn populariteit door een geslaagde actie op het ouderenfront: hij wist een groep van 162.000 ouderen die een hoge ziektekostenpremie betalen in het ziekenfonds onder te brengen. Na het succes, eind maart, zei de ouderenbond ANBO (200.000 leden) zich te kunnen voorstellen dat ouderen die toch al van plan zijn PvdA te stemmen nu een voorkeurstem op Van Otterloo willen uitbrengen. Van een voorkeursactie was nadrukkelijk geen sprake, zei men bij de ANBO.

Sinds gisteren is die er wel, op initiatief van een 'elftal' prominente PvdA'ers. In een open brief maken de elf oudgedienden zich sterk voor de politicus omdat hij in het parlement consequent de belangen van ouderen verdedigd zou hebben. Onder de elf die Van Otterloo graag terug zien in de Kamer zijn Wim Polak (oud-burgemeester Amsterdam), Sicco Mansholt (oud-minister landbouw), Ineke Haas-Berger (voorgangster van Van Otterloo en nu voorzitter van de Nationale Commissie Chronisch Zieken), Arie Groenevelt (oud-voorzitter Industriebond NVV) en An Thomassen (voorvrouw van de Arbeiders Jeugd Centrale en echtgenote van de oud-burgemeester van Rotterdam). Een stevige basis voor de benodigde 30.000 voorkeurstemmen is gelegd. (WodB)

    • Ward op den Brouw
    • Kees Versteegh