VN trekken blauwhelmen terug uit Rwanda

NEW YORK, 22 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond besloten om het aantal blauwhelmen in de door geweld geteisterde Middenafrikaanse staat Rwanda terug te brengen tot 270.

De Raad gaf opdracht aan de speciale gezant van de Verenigde Naties in Rwanda, de Kameroenees Jacques-Roger Booh-Booh, om door te gaan met bemiddelen tussen de strijdende partijen in Rwanda, het Rwandese Patriottische Front (RPF), dat voornamelijk uit Tutsi's bestaat, en het uit Hutu's bestaande Rwandese regeringsleger.

In oktober maakte de Verenigde Naties een begin met UNAMIR, de VN-missie in Rwanda, nadat het RPF en de Rwandese regering in de Tanzaniaanse stad Arusha een vredesakkoord hadden gesloten om een eind te maken aan de burgeroorlog die het land sinds de invasie van het RPF vanuit Oeganda in 1990 teisterde. Taak van de blauwhelmen die naar Rwanda werden gestuurd, was om de Rwandese regering en het RPF te helpen bij het installeren van een overgangsregering. Taak van de 270 blauwhelmen die in Rwanda blijven, zal zijn om “voorzover mogelijk het hervatten van humanitaire hulp te vergemakkelijken”.

De Afrikaanse landen en de niet-gebonden landen die vertegenwoordigd zijn in de Veiligheidsraad, tekenden protest aan tegen de vermindering van het aantal VN-militairen. Ze verweten het Westen wel te willen ingrijpen in een Europees gebied als het voormalige Joegoslavië, maar een Afrikaans land als Rwanda in de steek te laten. (AP, AFP, Reuter)