Verkoop van namaak Rietveldmeubels verboden

UTRECHT, 22 APRIL. Het Italiaanse postorderbedrijf Linea Classica moet onmiddellijk de verkoop van illegaal nagemaakte meubelmodellen van onder meer Rietveld en Le Corbusier staken. Deze uitspraak deed de Utrechtse rechtbankpresident gisteren in een kort geding, dat was aangespannen door het Italiaanse bedrijf Cassina.

Linea Classica moet daarnaast een voorschot van 30.000 gulden betalen aan Cassina ter compensatie van de geleden schade. Linea Classica bood in advertenties in diverse Italiaanse en Nederlandse kranten imitaties van meubelmodellen van behalve Rietveld en Le Corbusier ook Eileen Gray, Ludwig Mies van der Rohe en Wilhelm Wagenfeld aan.

De rechtbank verbood in het bijzonder de modellen Red and Blue en de zogenoemde Rietveldtafel en enkele modellen van Le Corbusier in Nederland te verkopen, op straffe van een dwangsom van 25.000 gulden. Het aanbieden en verkopen van de meubelen van Linea Classica is in strijd met het internationale auteursrecht. De totale materiële schade van Cassina wordt geschat op een half miljoen gulden.