Twee leiders verzoenen zich

Niemand kan zeggen dat het CDA niet luistert. De afgelopen week kreeg lijsttrekker Brinkman tijdens zijn gesprekken met burgers in winkelcentra en op andere plekken regelmatig te horen dat het gedoe tussen hem en premier Lubbers maar eens afgelopen moest zijn. Vorige week vrijdag had Lubbers gezegd dat hij Brinkman nooit als beoogd premier had aangemeld en dat zijn aanwijzing tot lijsttrekker “niet automatisch” betekende dat Brinkman ook premier zou moeten worden. Brinkman reageerde zaterdag boos met de opmerking dat Lubbers kennelijk “aan het afkicken” was.

Om een definitieve streep de zetten onder deze kwestie besloot de campagne-leiding de afgelopen dagen het gehele volk duidelijk te maken dat de rijen gesloten zijn. En dus werd gisteravond, tijdens een manifestatie in het Turfschip te Breda, voor de camera's van de verschillende nieuwsrubrieken een toneelstukje opgevoerd. De beide CDA-stuurlieden werden op het podium geroepen, om een beeldje in ontvangst te nemen van de typisch Brabantse “contente mens”.

Echt van harte ging het allemaal niet. Hoewel Lubbers even tevoren nog had bepleit dat men “elkaar stevig moet vasthouden” in de partij, bleef lichamelijk contact tussen hem en Brinkman uit. Er werden geen handen geschud, de nieuwe en de oude leider vermeden zelfs oogcontact. Tekenend was wel dat Brinkman voor de zoveelste keer even moest buigen voor Lubbers. De premier greep de microfoon om “voor de laatste keer ook namens Elco te spreken” om te bedanken voor de cadeautjes. Zijn chagrijn reageerde Lubbers af op het komisch bedoelde duo Brabantse grappenmakers die de beeldjes overhandigden: “Jullie kunnen net zo goed zingen als drinken.” (FV)

    • Ward op den Brouw
    • Kees Versteegh