Rabin komt met concessies voor vrede met Syrië

JERUZALEM/ BOEKAREST, 22 APRIL. Israel heeft gisteren een nieuw signaal gegeven dat het bereid is vergaande concessies op de Hoogvlakte van Golan te doen voor vrede met Syrië.

Tegelijk kwamen Israel en de PLO dicht in de buurt van overeenstemming over tenuitvoerlegging van hun autonomie-akkoord van september.

De Israelische premier Yitzhak Rabin zei gisteren bereid te zijn joodse nederzettingen op de Golan te ontmantelen om vrede te bereiken. “Voor mij is vrede een belangrijker waarde voor de toekomst van Israels veiligheid dan de een of andere groep nederzettingen”, zei Rabin tegen leiders van de Israelische kibbutsbeweging. “Laten we de zaken voor eens en altijd in de context plaatsen van de nieuwe realiteit van een groot en sterk land”, zei hij. “Dit is niet de vooravond van de onafhankelijkheidsoorlog, toen elke nederzetting van levensbelang was.”

Zijn verklaring, zijn duidelijkste tot dusverre over dit onderwerp, werd toegejuicht door Palestijnen - die de ontmanteling van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook eisen - en verworpen door oppositieleider Binyamin Netanyahu en de Raad van nederzettingen op de Golan. Rabins uitspraak ging vooraf aan een bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, aan het Midden-Oosten, waarvan in Israel veel wordt verwacht wat betreft toenadering tot Syrië.

In Boekarest sloten de Israelische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres en PLO-leider Yasser Arafat gisteravond laat een reeks bijeenkomsten af met de mededeling dat overeenstemming over de praktische bijzonderheden van het autonomie-akkoord van september binnen bereik is. “Ik denk dat we de lucht hebben gezuiverd van een heleboel misverstanden”, zei Peres. Volgens hem moeten nog enkele details worden geregeld, en Arafat zei te hopen dat er volgende week concrete resultaten te begroeten zijn. Radio Israel meldde dat ondertekening van een akkoord door Rabin en Arafat in de eerste week van mei wordt verwacht.

In Jeruzalem bevestigde de Israelische toponderhandelaar op de onderhandelingen met de Palestijnse Bevrijdings Organisatie in Kairo, generaal Amnon Shahak, dat de twee partijen deze week goede vooruitgang hebben geboekt. Hij voegde eraan toe dat het Israelische leger binnen drie weken na ondertekening van het akkoord met de PLO uit de nieuwe Palestijnse autonomiegebieden in de Gazastrook en het district-Jericho kan zijn teruggetrokken. Volgens het principe-akkoord van september had de terugtrekking van het Israleische leger op 13 april moeten zijn voltooid.

De moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas eiste vanochtend de verantwoordelijkheid voor de moord op een Israelische militair voor zich op, die gisteren dood werd gevonden in Beit Hanina ten noordoosten van Jeruzalem. Volgens radio Israel was hij de dag tevoren ontvoerd. (Reuter, AP)