Programma film festival Cannes

AMSTERDAM, 22 APRIL. Het 47ste filmfestival van Cannes, dat van 12 tot en met 23 mei wordt gehouden, telt slechts één eerdere winnaar van een Gouden Palm in de competitie, zo blijkt uit het programma dat gisteren in Parijs bekend gemaakt werd. Als openingsfilm wordt The Hudsucker Proxy vertoond van de Amerikaan Joel Coen, die eveneens samen met zijn broer Ethan in 1991 de hoofdprijs won voor Barton Fink. Andere regisseurs van naam in het hoofdprogramma zijn de Chinees Zhang Yimou (Lifetimes/Huozhe), de Pool Krzyzstof Kieslowski (Trois couleurs: rouge, naar hij beweert zijn laatste film), de Russische broers Nikita Michalkov (So the Sun Burned Us) en Andrei Kontsjalovski (Assia en de kip met de gouden eieren), de Amerikaanse regisseur van Reservoir Dogs Quentin Tarantino (Pulp Fiction), de Canadees Atom Egoyan (Exotica), de Taiwanees Edward Yang (Du li shi dai), de Fransman Patrice Chereau (La reine Margot), de Iraniër Abbas Kiarostami (A travers les oliviers) en maar liefst vier Italiaanse regisseurs, onder wie Nanni Moretti en Giuseppe Tornatore.

Verrassend is de selectie van de Belg Charlie Van Damme (Le joueur de violon) en van de onbekende Cambodjaan Rithy Panh (Les gens de la rivière).

Ook van verschillende nevenprogramma's werd de samenstelling gisteren bekend. 'Un certain regard' vertoont, zoals eerder gemeld, de coproduktie tussen Nederland en Guinee-Bissau Xime van Sana Na N'Hada. De 'Semaine de la Critique' bevat naast Frouke Fokkema's Wildgroei nog een Nederlands element, namelijk de in januari hier uitgebrachte coproduktie met Palestina Curfew/Hatla eshaar achr van regisseur Rashid Masharawi.

De parallelsecties van Cannes lijken dit jaar op papier bijzonder sterk, met de nieuwe films van André Téchiné, Marco Bellocchio, Claire Denis en Jan Svankmajer in 'Un certain regard' en die van Hal Hartley, Aki Kaurismäki, Jan Schütte en Michael Haneke in de 'Quinzaine des Réalisateurs'.