Nederlandse basketballer vier dagen bij NBA-team

ORLANDO, 22 APRIL. Basketballer Geert Hammink heeft een contract voor vier dagen getekend bij Orlando Magic. De center uit Didam, 24 jaar en 2,11 meter lang, hoopt morgen zijn debuut te kunnen maken in de NBA, 's werelds sterkste competitie.

Hammink is door de profclub uit Florida op de spelerslijst gezet voor de uitwedstrijd tegen Atlanta Hawks en de thuiswedstrijd tegen New Jersey Nets. “Ik zit in ieder geval op de bank. Of ik speel, hangt van de coach af”, zei Hammink gisteren. Rik Smits, multi-miljonair bij Indiana Pacers, is de eerste Nederlander die in de NBA speelt.

Orlando Magic speelt nog twee wedstrijden in de reguliere competitie, daarna wachten de play-offs. De kans dat Hammink meespeelt om het Amerikaans kampioenschap, is gering. “Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de spelers die het hele seizoen al hebben gespeeld.” De Nederlander heeft wel de toezegging dat hij deze zomer bij de club kan blijven. “Daarna kunnen we weer gaan onderhandelen voor volgend seizoen.”

Hammink zag zijn naam begin deze competitie terug op de drafting-lijst van Orlando. De club had hem gescout, met zaakwaarnemer Kip praatte hij over een contract. Het duo koos echter voor het Italiaanse Cantu. Daar speelde Hammink naar tevredenheid, maar betalingen bleven uit. “Er loopt nu een rechtszaak”, aldus Kip. “Hammink heeft nog zo'n 120.000 dollar tegoed. Cantu heeft al een schikking voorgesteld, de Italiaanse bond heeft ook medewerking toegezegd.”

De speler werd vrijgegeven, zijn rechten in Amerika lagen nog bij Orlando. “Het was logisch dat ik hier terug zou komen”, aldus Hammink vanuit Florida, waar de spelers van het Nederlands voetbalelftal in juni arriveren. “Maar ik vraag me af wie meer publiciteit krijgt”, aldus Hammink. Televisie, radio en de krant Orlando Sentinel wisten hem al te vinden. “Een waanzinnig gevoel. Het is een goed teken dat ik hier dit contract heb kunnen tekenen. De club heeft vertrouwen in me. Ik hoop langer te blijven.”

Bij Orlando speelt ook de nieuwe ster van het Amerikaanse basketbal, Shaquille O'Neal. Hammink en O'Neal zijn maatjes, ze kwamen samen uit voor het zelfde universiteitsteam en hun vriendinnen zijn zusters.