N-Korea akkoord met inspecties VN

WENEN/ TOKIO, 22 APRIL. Noord-Korea heeft het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), dat ressorteert onder de Verenigde Naties, gisteren laten weten dat IAEA-inspecteurs binnenkort getuige mogen zijn van het vervangen van oude brandstofstaven in zijn Yongbyon-centrale. Het IAEA ziet het aanbod als een belangrijke doorbraak en heeft positief gereageerd.

De inspectie van de uitgewerkte brandstof van de reactor is “van vitaal belang” om te verifiëren of er geen nucleair materiaal verdwijnt voor de aanmaak van kernwapens, zei een woordvoerder van het IAEA, David Kyd, gisteren in Wenen. Het agentschap praat nog met Pyongyang over een aantal andere kwesties zoals de inspectie van een radio-chemisch laboratorium waar een IAEA-team eerder geen toegang werd verleend. Mochten deze kwesties naar tevredenheid van beide partijen worden opgelost, dan kan een IAEA-missie volgende week naar Noord-Korea reizen, aldus Kyd.

De 25-megawatt-centrale in Yongbyon, gebouwd in 1986, wordt gezien als de belangrijkste schakel in het Noordkoreaanse atoomprogramma dat volgens eigen zeggen zuiver is gericht op de vreedzame ontwikkeling van kernenergie. Internationale atoomdeskundigen hebben echter steeds de verdenking uitgesproken dat Noord-Korea bezig is met de bouw van kernbommen.

De uraniumstaven in de kerncentrale van Yongbyon zijn binnen enkele weken uitgewerkt en zullen dan moeten worden vervangen door nieuwe. Het afgewerkte uranium bevat plutonium, dat kan worden benut voor het maken van kernwapens. Volgens de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, zou 'Yongbyon' genoeg plutonium opleveren voor vier of vijf bommen. De brandstofstaven zouden wel eerst weken of misschien wel maanden moeten afkoelen voordat tot verwerking zou kunnen worden overgegaan. De Amerikanen weten niet met zekerheid hoever de Noordkoreanen zijn gevorderd in hun techniek voor het maken en afvuren van kernwapens.

Overigens is de centrale in Yongbyon in 1989 ook al eens honderd dagen dicht geweest; het IAEA en de VS vragen zich sindsdien af of ook toen al uraniumstaven zijn verwisseld. Noord-Korea is gevraagd ook daarover ophelderin te geven. De Noordkoreaanse leider Kim Il Sung weerlegde begin deze week nogmaals in krachtige termen de beschuldiging dat zijn land over kernwapens beschikt of het bezit daarvan ambieert. (AP, Reuter, AFP)

Onze correspondent in Tokio voegt hier aan toe:

William Perry heeft vandaag in Tokio gedreigd dat de VS desnoods buiten de VN om sancties zullen opleggen aan Noord-Korea, als dit land doorgaat met zijn nucleaire programma. Doelend op een mogelijk veto van China in de Veiligheidsraad zei Perry dat “als de VN niet tot sancties besluit, de VS buiten de VN om multilaterale steun (voor sancties) zullen proberen te verwerven”. Hij zei dat het wel moeilijk zal zijn de geldstroom van Japan naar Noord-Korea -jaarlijks omgerekend 1 tot 1,6 miljard gulden - te stoppen. Een andere geldstroom loopt via banken in Hongkong. In Japan wonen zo'n 200.000 Koreanen die familie hebben in Noord-Korea.

Uit een opiniepeiling in Japan is overigens gebleken dat 70 procent van de bevolking sancties tegen Noord-Korea steunt.