Libanon probeert politiek geweld de kop in te drukken

BEIROET, 22 APRIL. De Libanese autoriteiten hebben gisteren een reeks acties ondernomen om een eind te maken aan politiek gemotiveerd geweld, dat de pacificering van Libanon dreigt te ondermijnen. In afzonderlijke interventies werden de christelijke leider Samir Geagea, twee leden van de Iraakse ambassadestaf en achttien aanhangers van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal opgepakt.

Samir Geagea werd door een Libanese legereenheid aangehouden in zijn hoofdkwartier in Ghidras in het christelijke gebied ten noorden van Beiroet en overgebracht naar het ministerie van defensie. Daar wordt hij volgens een officiële mededeling verhoord over de bomaanslag in een kerk in Jounieh, waar op 27 februari tien doden vielen, en over de moord op de rivaliserende christelijke voorman Dany Chamoun, diens vrouw en twee zoontjes, in oktober 1990. Geagea (42) leidde de Libanese Strijdkrachten (LF), de grootste christelijke militie tijdens de Libanese burgeroorlog. De LF werd na afloop van het conflict in 1990 officieel ontwapend maar bleef opereren als politieke partij, tot zij na de aanslag in Jounieh door de regering werd ontbonden.

Geagea ontkende gisteren elke betrokkenheid bij de aanslag op de kerk en bij de moord op Chamoun. Er werden echter niet veel protesten tegen zijn aanhouding verwacht uit het christelijke kamp, waar zijn populariteit aanzienlijk is verminderd door zijn verzet tegen de door Damascus geschraagde regering en door de rol van de LF bij de aanslag in de kerk.

Op de luchthaven van Beiroet arresteerde de politie eerder op de dag een Iraakse attaché en de bewaker van de Iraakse ambassade, die samen met de rest van de ambassadestaf het land wilden verlaten. Libanon verbrak eerder deze week de diplomatieke betrekkingen met Irak in verband met de moord op een Iraakse dissident, waarvoor al twee Iraakse diplomaten waren aangehouden.

Westerse diplomaten ter plaatse meenden dat de arrestaties en de Libanese plannen de vier Irakezen te berechten in strijd zijn met het internationaal recht. Maar de Libanese autoriteiten zetten toch door om duidelijk te maken dat Libanon niet langer door andere landen kan worden gebruikt om hun interne of onderlinge conflicten te regelen.

In dat kader werd met steun van het Syrische leger, dat ruimn 30.000 man troepen in Libanon heeft, ook een inval gedaan in een basis van Abu Nidal in het zuidoosten van het land. Aanhangers van Abu Nidal, die vaak dienen als huurmoordenaars voor bepaalde regimes, zijn beschuldigd van de moord op een Jordaanse diplomaat op 29 januari in Beiroet. Bij de inval werden 25 vrachtwagenladingen wapens, documenten en meubilair geconfisqueerd. Onder de wapens waren mortieren, katjoesjaraketten en pantservoertuigen. (Reuter, AP, AFP)