Laserstraal van meditatie neemt collectieve stress weg

De politiek moet door meditatie worden afgestemd op de aarde en de kosmos, dan komt het goed met Nederland, vindt de Natuurwetpartij. De laatste aflevering in een serie over nieuwkomers bij de Kamerverkiezingen.

LELYSTAD, 22 APRIL. “De huidige crisis is een bewustzijnscrisis”, zegt lijsttrekker Jacques Uijen van de Natuurwetpartij in Lelystad. “Wij hebben als partij de technologie in huis om het bewustzijn in positieve zin te beinvloeden. Die technologie willen we Nederland aanbieden.” Lijst 14 wil een einde maken aan de politieke crisis in het Westen door de besluitvorming voortaan af te stemmen op de natuurwetten van aarde en kosmos.

De eerste en meest belangrijke maatregel die de partij wil nemen is de vorming van een groep van tenminste zevenduizend mensen die professioneel het Transcendente Meditatie en TM-sidhiprogramma (ook wel de Maharishi Technology of the United Field genaamd) beoefenen. Uijen: “Wetenschappelijk is bewezen dat zevenduizend mensen genoeg zijn om in de wereld de collectieve stress en de agressie weg te nemen. Doordat zoveel mensen tegelijk zo'n volslagen ontspanning bij zichzelf zoeken, ontstaat er een soort laserstraal. We noemen dit het veldeffect van bewustzijn.” Het aantal van zevenduizend is overigens niet willekeurig vastgesteld. Het is de vierkantswortel van één procent van de wereldbevolking. Daarmee moet voldoende zendkracht worden gevormd voor een spirituele 'wereldomroep'. In Nederland sorteren 400 full-time TM-ers voldoende effect, voor Lelystad zijn circa 75 mensen nodig.

De partij opereert vanuit 'het Sidhi-dorp', een wijk in Lelystad waar vierhonderd TM-beoefenaren wonen. De tweehonderd woningen zijn in handen van de eigen woningbouwcorporatie Stichting Harmonisch Leven. Dagelijks vertoeven tachtig tot honderd bewoners in de 'meditatiekoepel'.

Het dorp is geheel in de ban van de verkiezingen; huis aan huis hangen posters van de Natuurwetpartij. Het hoofdkwartier in een eengezinswoning is voorzien van balonnen en een gekleurde partij-paraplu. Doel is minstens één zetel in de Tweede Kamer.

De Natuurwetpartij schermt met grafieken en studies om de heilzame werking van meditatie aan te tonen. In Lelystad zou de criminaliteit in een paar jaar tijd met meer dan twintig procent zijn gedaald door de aanwezigheid van de TM-Sidhigroep, ook in Washington en de regio Liverpool zou de misdaad spectaculair zijn afgenomen door massale meditatiesessies. De oorlog in Libanon luwde na zeven TM-bijeenkomsten elders in de wereld.

De Natuurwetpartij, opgericht in '92, haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in Lelystad vijf procent van de stemmen, goed voor één zetel. De partij heeft zeshonderd leden. Lijsttrekker Uijen is dagelijks uren kwijt aan interviews. “Ik denk omdat we een afwijkend programma hebben. Een radio-interviewer toonde zich verbaasd over ons pleidooi voor bewustzijnsontwikkeling. Ik zei: besef wel, zonder bewustzijn kunt u mij helemaal geen vragen stellen.”

Lijsttrekker Uijen (65) heeft hoge posten in het bedrijfsleven bekleed. Hij was onder meer bedrijfspsycholoog bij Philips en directeur sociale zaken bij Holec Nederland. De economie is volgens hem nog altijd gebaseerd op de “valse visie” dat het gaat om de verdeling van schaarse goederen. “Er is helemaal geen tekort”, legt Uijen uit. “Als we morgen allemaal besluiten sober te leven als vegetariër, kan deze planeet wel dertig miljard mensen hebben. Ook de kosmos dijt nog altijd uit.” Deze natuurwet geldt overigens niet voor de bureaucratie; de partij wil door privatisering in vier jaar tijd zo'n vijfentwintig procent van het aantal ambtenaren schrappen.

Nederland moet een open land blijven voor asielzoekers, vindt de partij. Maar de natuurwet wil evenwel dat mensen zich het gelukkigst in hun eigen omgeving voelen. Uijen: “Door uitvoering van ons programma worden mensen méér zichzelf, ook allochtonen. Daardoor kan een spontane terugkeer naar het land van herkomst op gang komen.”

    • Harry Meijer