KNVB niet gebaat bij WK-succes

UTRECHT, 22 APRIL. Hoe verder het Nederlands elftal komt op het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten komende zomer, hoe minder winst de voetbalbond maakt. Mocht Oranje de finale halen, dan blijft de winst van de KNVB beperkt tot 100.000 gulden. Dat het batig saldo afneemt, komt door de stijgende premies van de spelers bij sportieve successen. Dat zegt Th. Aalbers, penningmeester van de bond, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Aalbers is teleurgesteld over de bedragen die de wereldvoetbalbond uitkeert aan de deelnemende landen: “Als ik al die honderden miljoenen aan inkomsten aan reclamecontracten en tv-rechten zie, dan moet daar toch veel meer van overblijven? Ik had de begroting weleens willen zien. Maar het is in dit wereldje niet gebruikelijk om dat te eisen.”

Aalbers betreurt het dat de KNVB geen overeenstemming heeft bereikt met de beoogde bondscoach Johan Cruijff. Niettemin steunt hij het besluit om te breken met de oefenmeester. “Met Cruijff als bondscoach waren we met een negatief saldo van meer dan een miljoen geëindigd.”