Knip en kruip; Van Rhenen tot Wenen

Neem een flink stuk papier, bijvoorbeeld deze krant. Vouw hem doormidden, dat is bij deze krant al gedaan. Vouw hem nog een keer in tweeën. Vouw hem voor de derde keer doormidden. Vouw hem de vierde keer. Vouw hem de vijfde keer. Vouw hem de zesde keer. Knip er nu aan de hoeken en aan de zijkanten kleine stukjes af. Vouw de krant weer helemaal open en je ziet een prachtpatroon. Ik kon de krant wel zeven keer vouwen, maar dan kon ik er niet meer in knippen. Bij elke keer vouwen wordt de krant twee keer zo dik en twee keer zo klein. Laten we eens uitrekenen hoe dik hij is als we hem veertig keer zouden vouwen.

Stel dat de krant een kwart millimeter dik is. Dan is de dubbelgevouwen krant een halve millimeter dik. Vouw hem nog een keer en hij is een hele millimeter dik. Na drie keer vouwen is de dikte twee millimeter. Na vier keer vouwen vier millimeter. Na vijf keer acht millimeter. Na zes keer zestien millimeter. Na 7 keer is de dikte 32 millimeter. Na 8 keer 64 millimeter. Na 9 keer 128 millimeter. Na 10 keer 256 millimeter. Na 11 keer 512 millimeter. Na twaalf keer vouwen is de krant duizend millimeter dik, dat is een meter.

Vouw de krant nog eens tien keer en hij is een kilometer dik.

Vouw hem nog eens tien keer en de krant is duizend kilometer dik, dat is de afstand van Rhenen tot Wenen.

Vouw die duizend kilometer dikke krant nog acht keertjes. Dan heb je hem veertig keer gevouwen, en dan past hij precies tussen jou en de maan.

Maar je hebt hem vijf of zes keer gevouwen. Aan de kanten hoofdletter H en de hoofdletter A half uitgeknipt. Vouw je de krant nu open dan staat er een paar keer onder elkaar HAHAHAHA. Ook de hoofdletters M, T, U, V, W, X en Y kun je in de lengte gedeeld uitknippen. Met de hoofdletters C, E, K en X kun je het doen aan de onderkant of bovenkant. Als er een gat in de letter zit, wordt het moeilijk, maar je ziet bij de letter A dat het toch wel kan.

Probeer je eigen initialen, de beginletters van je voornaam en achternaam, in de opgevouwen krant te knippen!