Klare Taal?

T/m 8 mei. Librije Hedendaagse kunst, Broerenkerkplein 15, Zwolle. Ma t/m za 10-17u, zo 13-17u.

Klare taal? is een educatieve tentoonstelling over taal en teken in de hedendaagse kunst. Dit project voor basisscholen werd georganiseerd door de Librije in Zwolle die in mei haar twintigjarig bestaan viert.

Twee van de vier kunstenaars, Yvonne Struys en Ferenc Göogs, gaan terug naar oude, symbolisch en mythologisch beladen vormen van communicatie. De uit Hongarije afkomstige schilder Göogs heeft met primitieve en hedendaagse tekens (Keith Haring, A.R. Penck) een beeldtaal ontwikkeld die wat stijf en weinig oorspronkelijk aandoet. De materialen die Struys gebruikt - takken, planken, geschept papier, opgezette vogels - zien er oud (gemaakt) uit. De geschreven teksten in halfvergane boeken en op installaties zijn nauwelijks leesbaar, wat de geheimzinnigheid van het geheel moet vergroten.

In contrast met Göogs en Struys vertegenwoordigen de fotowerken van Ton van Summeren en de video-installaties van Peter Bogers de moderne communicatiemiddelen. Van Summeren combineert cijfers en letters met foto's van magnetische velden, celdelingen en kristallen. Onze exacte hulpmiddelen zijn maar primitief en eenzijdig in vergelijking met deze ingewikkelde natuurlijke processen, zo lijkt Van Summeren te zeggen.

Bogers toont op twee videomonitoren een ontroerende brabbeldialoog tussen een peuter en een volwassene. Door imitatie van de ouders leert het kind spreken - in deze installatie zijn de rollen omgedraaid.

Of deze tentoonstelling ook bij de schooljeugd aanslaat, hangt voor een groot deel af van het enthousiasme van de begeleiders. In het trappenhuis van de Librije geven een paar kindertekeningen een indruk. 'Muilen dicht' lees ik en onder een paar zelfbedachte pictogrammen staat 'verder weet ik niet'.

    • Din Pieters