Justitie schrapt bouw van EBI bij Lelystad

DEN HAAG, 22 APRIL. Het ministerie van justitie ziet af van de bouw van een Extra Beveiligde Inrichting (EBI) bij Lelystad voor vluchtgevaarlijke gevangenen. Uit kostenoverwegingen wordt een dergelijke strafinrichting alleen in Vught gebouwd. Justitie zal nu meer geld besteden aan extra cellen in gesloten inrichtingen, om zo het cellentekort tegen te gaan. Minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto (beiden justitie) hebben dat gisteren bekendgemaakt.

De bewindslieden wijken met hun besluit af van het advies van de commissie-Hoekstra, die de aanbeveling deed twee EBI's met elk 24 cellen voor vluchtgevaarlijke gevangenen te bouwen. De commissie ging echter uit van lagere bouwkosten dan de 21 miljoen die een EBI kost.

De EBI in Vught mag iets groter worden - vier afdelingen met zeven cellen - dan de inrichting die de commissie-Hoekstra voorstelde. De bouw begint aan het einde van de zomer en moet in 1996 klaar zijn. De nieuwe inrichting vervangt de Tijdelijke EBI in Vught en wordt ondergebracht in het gevangeniscomplex Nieuw Vosseveld.

Niet bekend